Haradinaj: Ako sporazum ne postignemo do 2022, takse ostaju

Haradinaj kaže da SAD nema stav kada je u pitanju razgraničenje Srbije i Kosova, odnosno razmjena teritorija (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj potvrdio je da su Sjedinjene Američke Države zvanično zatražile da Prištine ukine nametnute stopostotno uvećane takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i ponovio da se to neće dogoditi dok se ne postigne sporazum, kojim će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD-a u Prištini, Philip Kosnetta, prenosi Tanjug.

“Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtjevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtjev. Međutim, oni su svjesni da mi nemamo prava da komentiramo njihove stavove”, rekao je Haradinaj nakon sjednice vlade, prenijela je Gazeta Express.

Uprkos američkom zahtjevu i zaprijećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem nezavisnosti Kosova od Srbije.

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao “cirkusom” i dodao da do sada postignuti efekti nisu vrijedni vraćanje taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspendira takse ako bi imala dogovoreni sporazum.

“Nema toga što bi moglo da zamijeni sporazum. Ali, prije nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvatni, neću dozvoliti da takse budu suspendirane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazuma o priznanju nezavisnosti Kosova”, kazao je Haradinaj.

Dugotrajne takse

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

“Ako obje zemlje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u Evropsku uniju, balkansko pitanje neće biti riješeno”, rekao je Haradinaj.

Prištinska Koha online je prenijela da je Haradinaj kazao da SAD nema stav kada je u pitanju razgraničenje Srbije i Kosova, odnosno razmjena teritorija.

On smatra da svako ko se zalaže za nepoštovanje odluke od 17. februara 2008. o “priznanju nezavisnosti Republike Kosovo” u sadašnjim granicama i razmišlja o nečem što nije predviđeno ustavom Kosova treba da završi u zatvoru.

Tvrdi i da ima direktnu komunikaciju sa administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Oni su, tvrdi, rekli da zbog toga ne treba da bude paranoičan iz straha da će to biti tema dijaloga, jer time blokira “pozitivne opcije”.

“Poštujem Ameriku kao Kosovo. Proglasili smo Kosovo državom 17. februara (2008). Ovo Kosovo ima ljubav prema Americi. Ali mi ne možemo preći preko tog datuma i nije logično preći preko sebe samih da bismo razgovarali o toj temi. Svako od nas. Mi imamo ustav. Ako delegacija za dijalog izađe iz Ustava, treba ih strpati u zatvor.”

Izvor: Agencije