Haradinaj dobio pasoš, vraća se na Kosovo

Bivši premijer Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Ramush Haradinaj rekao je za Al Jazeeru da mu je slovenski sud vratio pasoš te da se vraća na Kosovo.

Haradinaj je u srijedu uhapšen na ljubljanskom aerodromu po potjernici iz Srbije.

Ambasada Republike Kosovo je Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije ranije je uputila verbalnu notu u kojoj kosovska strana izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog zadržavanja Ramusha Haradinaja u Republici Sloveniji.

Ministarstvo vanjskih poslova proslijedilo je Okružnom sudu u Kranju i zatražilo da se Haradinaju vrati pasoš i omogući odlazak iz Slovenije.

Sud i dalje čeka obrazloženje iz Srbije na temelju čega su raspisali potjernicu ili zahtjev za ekstradicijom. 

Sud u Kranju ranije je odlučio da će Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) ostati u Sloveniji pošto Sud mora da procesuira njegovu žalbu prije nego što nastavi da razmatra ekstradicioni zahtjev Srbije.

Sud je saopštio da je dobio žalbu na način vođenja procedure u vezi uhapšenog državljanina Kosova, javila je agencija STA.

Sud je zatražio da tužba bude kompletna, pošto ne uključuje punomoć za branioca koju treba dati podnosilac tužbe, kako bi mogao da je procesuira, prenosi STA.

Haradinaj je ranije izjavio za Al Jazeeru da je procedura besmislena i nezakonita.

“Interpol nije organizacija jedne nacije. Prolazio sam kroz različite zemlje, koje su članice Interpola, EUROPOL-a, Šengena… Zbog toga je ova cijela procedura i situacija neprihvatljiva”, rekao je Haradinaj.

Potjernica iz Srbije

Istovremeno, Sud je objasnio da je u slučaju ekstradicije stranca, državljanina Kosova, Srbiji na osnovu međunarodne potjernice, uhapšena osoba obećala da neće napustiti zemlju.

Nakon hapšenja, Haradinaj je pušten  na slobodu pod uslovom da ostane u Sloveniji dok traje postupak.

Haradinaj je rekao za Al Jazeeru kako je njegovo hapšenje apsurdno i nezakonito.

Skupština Kosova u četvrtak je zatražila da se Sloveniji predoči protestna nota, s čim se nisu složili premijer Isa Mustafa i prvi zamjenik premijera Hashim Thaci.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom hapšenja Haradinaja da se neke čudne stvari dešavaju.

Tri istrage

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u Beogradu potvrdilo je da su oni vodili tri istrage protiv Haradinaja zbog sumnji da je komandovao grupama koje su izvršile zločine u tzv. operativnoj zoni Dukagjin, odnosno Metohiji, 1998. i 1999. godine.

Tužilaštvo je vodilo tri istrage protiv njega vezano za nekih 70 događaja u kojima je ubijeno blizu 60 ljudi.

Također, Tužilaštvo tereti Haradinaja za ubistva 58 osoba na tri lokacije 1998. i 1999. godine te kažu da te istrage nemaju veze sa procesom koji je vođen protiv Haradinaja pred Haškim tribunalom, kada je oslobođen optužbi.

Protiv Ramusha Haradinaja u Srbiji je podignuto blizu 100 krivičnih prijava vezanih za ubistva civila i druge nehumane postupke.

Izvor: Al Jazeera i agencije