Haradinaj: Erdogan se neće miješati u naša pitanja

'Kosovo nema teritorijalne pretenzije niti je spremno prihvatiti priznanje nezavisnosti u zamjenu za teritoriju', rekao je Haradinaj (Reuters)

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovno prijetio kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i javno pohvalio predsjednika Hashima Thacija za pomoć u uhićenju i deportaciji šestorice turskih državljana, za koje Turska tvrdi da su povezani s imamom Fethullahom Gulenom, odgovorio mu je Haradinaj rekavši kako “neće dozvoliti da se miješa u unutarnja pitanja Kosova”.

Turskom predsjedniku, koji mu je uputio kritike zbog smjene ministra unutarnjih poslova Flamura Sefaja i šefa tajne službe Dritona Gashija, te ga optužio da “brani one koji su pokušali puč u Turskoj”, Haradinaj je poručio da “Albanci nemaju običaj miješati se u tuđe poslove”, javlja RTK1. 

“Nikad se nisam miješao u unutarnje poslove Turske. Za rješavanje poslova u našoj kući nikoga nismo pitali i to radimo kad mi želimo. Neka to bude svima jasno”, rekao je Haradinaj, a prenosi program kosovske radio-televizije na srpskom jeziku.

Protjerivanje šestorice turskih državljana, za koje službena Ankara tvrdi da su povezani s Gulenom, izazvalo je “potres” u odnosima Ankare i Prištine, konstatirao je ranije prištinski portal GazetaExpress.

Tijekom akcije uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Prema Anadoliji, oni su bili povezani sa školama koje financira Gulenov pokret.

Službena Ankara upravo Gulena smatra odgovornim za pokušaj neuspjelog državnog udara prije dvije godine.

Erdogan hvali Thacija

U videosnimci Erdoganova obraćanja pristalicama njegove Partije pravde i razvoja, objavljenoj prethodno na prištinskom portalu GazetaExpress, šef turske države javno je zahvalio Thaciju na suradnji i najavio da će ona biti nastavljena.

“Premijer [Ramush Haradinaj] jest nitkov koji je smijenio ministra unutarnjih poslova [Flamura Sefaja] i šefa tajne službe [Dritona Gashija]. U međuvremenu, želim se zahvaliti predsjedniku Kosova [Hashimu Thaciju], koji je bio vrlo dobar suradnik. Na Kosovu ćemo uraditi i druge slične operacije uz pomoć predsjednika Kosova”, najavio je Erdogan.

Na osnovu takvih riječi šefa turske države GazetaExpress konstatira da je Thaci “javno lagao građanima Kosova kad je rekao da nije bio upoznat s otmicom i deportacijom turskih nastavnika s Kosova”.

Portal dodaje da se na taj način, kako se navodi, “predsjednik druge države flagrantno miješa u unutarnja pitanja Kosova i prijeti da može oboriti Vladu i premijera”.

Prije nekoliko dana Erdogan je upitao Haradinaja po čijoj je direktivi smijenio Sefaja i Gashija.

Izjavio je kako je žalostan zbog poteza koji je uslijedio.

Izvor: Agencije