Haradinaj: Kosovo bi moglo u NATO do 2020. godine

Kosovo se želi što prije priključiti NATO-u, kaže kosovski premijer (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj se nada da će Kosovo do 2020. godine pristupiti NATO-u.

Haradinaj je na konferenciji “NATO i zapadni Balkan – regionalna dinamika u globalnim izazovima sigurnosti”, koja se održava u Prištini, istaknuo kako su u ovom trenutku “najveće opasnosti u svijetu terorizam, miješanje Rusije, cyber kriminal i globalna korupcija”.

Naveo je kako se Kosovo želi što prije priključiti NATO-u te očekuje da to bude za najdulje tri godine.

Na istoj konferenciji govorio je i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, koji smatra da je transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova “nezaustavljiv proces, neophodan i u interesu svih strana”.

‘Priznanje Kosova i Srbije neizbježno’

Veseli je rekao da je Kosovo “posvećeno dobrim odnosima sa svim susjedima, a sa Srbijom u isto vrijeme nastavlja dijalog o normalizaciji, kao prvu fazu neizbježnog procesa međusobnog priznavanja”.

“Danas smo ponosni na kadete Kosovskih sigurnosnih snaga za uspjeh koji su postigli na najvećim vojnim natjecanjima zemalja članica NATO-a”, dodao je.

“Ovaj uspjeh je samo jedan primjer koji pokazuje da je ta sila spremna preuzeti svoju ulogu u regionalnoj i globalnoj sigurnosti. Transformacija u vojsku Kosova je nezaustavljiv proces, neophodan i u interesu svih strana”, kazao je Veseli, a prenijeli kosovski mediji.

Izvor: Agencije