Haradinaj: Kosovo čekaju jako osjetljive teme

Imao sam poštovanje prema ministru policije, ali potrebna je brža dinamika u Vladi, kaže Ramush Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj smatra da smjena ministra unutarnjih poslova Bejtusha Gashija, ni usvajanje paketa zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova neće utjecati na viznu liberalizaciju i učlanjenje Kosova u Interpol, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, on je rekao da ministre imenuju stranke koje su u vladajućoj koaliciji, tako da je prihvatio odluku Alijanse za budućnost Kosova Behgjeta Pacollija da se Gashi smijeni i imenuje Ekrem Mustafa na tu poziciju.

Ekrem Mustafa novi kosovski ministar unutrašnjih poslova

Za novog ministra unutarnjih poslova Kosova imenovan je Ekrem Mustafa iz Alijanse za budućnost Kosov, prenijeli su prištinski mediji.

Mustafa je na tu dužnost postavljen umjesto Bejtusha Gashija i treći je ministar unutarnjih poslova po redu u Haradinajevoj vladi.

Pozivajući se na neimenovane izvore, mediji su ranije prenijeli da je Gashi smijenjen zbog navoden povezanosti sa serijom pljački u više poslovnica banaka, od kojih su neke bile oružane.

Dio medija, međutim, tvrdi da je riječ o političkoj smjeni.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj je prije nekoliko mjeseci smijenio tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Flamura Sefaja zbog tajne deportacije šest turskih državljana koji su navodno bili povezani s pokušajem državnog udara u Turskoj za što Ankara optužuje Fethullaha Gulena.

Po Haradinaju, “proces vizne liberalizacije ne ovisi samo o jednom čovjeku”.

“Imao sam poštovanje prema ministru Gashiju, ali potrebna je brža dinamika u Vladi i dolazak novog ministra je još jedna mogućnost. Može biti dobra mogućnost i za temu vizne liberalizacije ukoliko ministar ozbiljno preuzme svoju agendu”, kazao je Haradinaj.

Vizna liberalizacija u decembru

Nije očekivao da će se na dnevnom redu Skupštine Kosova već u četvrtak naći prvo čitanje paketa od tri zakona za transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, ali da će drugo čitanje svakako biti nakon 20. studenog, odnosno nakon glasanja o učlanjenju Kosova u Interpol.

Smatra i da su pred Kosovom tri jako osjetljive teme: vojska, Interpol i vizna liberalizacija.

“Jedna je tema potpuno nacionalna, a to je vojska Kosova. Radit ćemo točno naš posao. Imamo Interpol, to nije lak proces i bit ćemo pažljivi da se završi kako treba i naša policija će potom moći pokazati tko je te ostvariti mnogo uspješnih partnerstava sa svjetskim organizacijama policije”, kazao je Haradinaj. 

Kada je riječ o procesu vizne liberalizacije, preostala je još odluka Vijeća ministara unutarnjih poslova Europske unije, koje će zasjedati početkom prosinca.

Izvor: Agencije