Haradinaj: Moramo integrirati sjever Kosova

Nema formule za samostalno osnivanje, postoji samo zakonodavstvo - Skupština Kosova, kaže Ramush Haradinaj (EPA)

Potreban mi je sjever Kosova, poručio je kosovski premijer Ramush Haradinaj, tri dana nakon privođenja direktora Kancelarije za KIM u Vladi Srbije Marka Ðurića u  Mitrovici.

“Potreban mi je sjever. Moram doći do svih koji tamo imaju vlast, moram komunicirati s njima, da integriramo sjever, da omogućimo sigurnost za sve”, rekao je on za KTV, komentirajući Đurićevo privođenje, a potom deportiranje u Srbiju.

Haradinaj tvrdi da je u nedelju navečer, dan uoči provođenja, bio informiran da Priština neće tolerirati dolazak Ðurića te da “nije bio izostavljen iz ovog slučaja”.

Kazao je da je “sve bilo po protokolu”.

Prvo integracija kosovskih Srba, pa onda ZSO

Kaže da nema ništa protiv da Ðurić dođe na Kosovo, ali uz poštovanje procedure, te ponavlja tumačenje na kojem Priština insistira, a prema kojem je Ðurić morao dobiti dozvolu.

“Moj stav je bio da se poštuje protokol. Ako mu Ministarstvo pravde [Kosovag nije dalo dozvolu, onda treba djelovati Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tako je prema Ustavu, i zakonima [Kosova]”, rekao je Haradinaj i dodao da su se u Prištini nadali da Ðurić neće doći i da se, kako kaže, neće dogoditi ono što se dogodilo.

Ðuriću su, tvrdi, poslane poruke da ne dolazi tog dana.

“Najavili smo, i oni [u Srbiji] su znali”, naveo je Haradinaj.

On smatra da je prije formiranja zajednice srpskih opština potrebna integracija kosovskih Srba.

Vlada Kosova neće pasti zbog Srpske liste

“Predsjednik [Srbije Aleksandar] Vučić treba razumjeti da na Kosovu postoji unutrašnja dinamika. Prije asocijacije [zajednica srpskih opština], zbog opstanka kosovskih Srba, važno je da postoji vladavina prava za sve, a ne samo za Srbe”, kaže premijer Kosova.

Haradinaj je rekao da zajednica opština sa srpskom većinom ne može biti formirana jednostrano, jer u tom slučaju neće imati legitimitet.

Izjave i poruke Srpske liste s tim u vezi smatra pogrešnim.

“Nema formule za samostalno osnivanje, postoji samo zakonodavstvo – Skupština Kosova. Nažalost, to je pogrešan pristup. Nema pravno dejstvo i kao takvo je bezvrijedno”, kazao je Haradinaj.

Uvjeren je da njegova Vlada neće pasti zbog izlaska Srpske liste te tvrdi da ga je o mogućem izlasku Srpske liste iz Vlade obavijestio njegov zamjenik Dalibor Jevtić i prije nego što je Ðurić priveden.

Poruka Rami: Gledaj svoje probleme

Rekao je da je u “redovnoj komunikaciji” s Milanom Radojičićem, jer on, navodno, ima vlast na sjeveru Kosova.

Tvrdi da je predsjednika Albanije Edija Ramu molio da se ne miješa mnogo u pitanja Kosova i da “pazi kada daje izjave”, prenosi Tanjug.

“Ako uvijek dođe i kaže nam kako da radimo naš posao, gdje smo onda mi? Pogrešno je da se Edi Rama bavi demarkacijom [s Crnom Gorom]. Gledaj svoja posla tamo. To je tvoja briga. Gledaj svoje probleme”, kazao je Haradinaj, kritizirajući istovremeno albanskog pemijera zbog ranije izjave da su Albanci s Kosova kao “krava koja daje mnogo mlijeka, ali ga onda šutne i prospe”.

Izvor: Agencije