Haradinaj: Ne igraj se s Albancima; Vučić: Brine me šutnja Evrope

Vučić je veoma slab političar, koji nije uspio da poboljša ekonomsku situaciju u Srbiji, poručio je Haradinaj (EPA)

Bivši čelnik Oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj, po povratku iz Francuske čije vlasti su prošle sedmice odbile da ga izruče Srbiji radi suđenja za ratne zločine, uputio je premijeru i novoizabranom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poruku da se “ne igra sa Albancima”, prenosi kosovski list Gazeta Express, dok je Vučić odgovorio da ga ne brinu “opasni ljudi” poput Haradinaja, već šutnje Evrope na ono što u posljednje vrijeme poručuju Albanci, a što se ne može drugačije razumjeti nego kao prijetnje “cepanjem” granica i rušenjem na Balkanu. .

Haradinaj, koji je sada lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), rekao je u televizijskoj emisiji “Komiteti” u produkciji prištinskog Expressa da Vučić Albance vidi kao “meke neprijatelje” i da je napravio loš izbor kada je odlučio da se “uhvati u koštac s njim”.

“Vučić bi trebalo da shvati da sam ja jedan od onih koji nikada ne odustaju u borbi, ni jedan jedini dan. A moja poruka Vučiću i ostalima glasi da bi trebalo da prestanu da se igraju s Albancima”, rekao je Haradinaj, prenosi Tanjug.

Premijer Srbije je rekao da te prijetnje nisu zbog njega, već što neki vide “veću snagu, energiju i moć srpske države”, a što, primijetio je, po nekima nije nikako smjelo da se dogodi.

Rekao je da ni ne zna kako bi komentirao takvu izjavu, koja je motivirana samo željom da Srbija ne bude snažnija.

Ako je prijetnja, kaže, a Haradinaj mu poručuje da se ne kači i ne hvata u koštac sa njim, tipa “ne znaš ko sam ja”, onda na to može da kaže da veoma dobro zna s kim ima posla.

“Neki svedoci Haradinajevih zločina su se obesili iz zasede, jednog je udario auto u Podgorici, i tome slično”, kazao je Vučić i dodao da nije oduševljen ako je smisao tih poruka da šuti o zločinima.

‘Slab političar’

Haradinaj tvrdi da Vučić nije izuzetak u odnosu na druge lidere u regiji Balkana i da je “veoma slab političar, koji nije uspio da poboljša ekonomsku situaciju u Srbiji, dok Vlada Srbije uzima zajmove da bi isplatila penzije”.

Haradinaj tvrdi i da “Vučić nema hrabrosti da prkosi Hrvatima, koji su mu jasno stavili do znanja gdje mu je mjesto”.

“Ostao je bez ijednog potencijalnog neprijatelja koga bi smio da zaluđuje, pa pokušava da se igra sa Albancima. Izabrao je da se poigra sa mnom, ali je napravio loš izbor”, poručuje Haradinaj.

Vučić je podsjetio da je prije tri godine rekao svojim političkim protivnicima da ih dobro poznaje i da stoga zna da treba da dođe neko mnogo bolji od njih, jer, ovako, neće ga pobijediti.

“Ja ću sam otići kad budem video da ne daje rezultat ono što radim za Srbiju”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da od početka vodi odgovornu politiku mira i stabilnosti, ali i poštovanja građana Srbije.

“Nisam se igrao sa Albancima, naprotiv, pružao sam im ruku, ali nikad neću zločincima i silovateljima i onima koji misle da će njihovi zločini ostati sakriveni”, poručio je Vučić.

On je istakao da ga ne brinu evidentno opasni ljudi, među njima i Haradinaj, već to što svi u Evropi ćute na ono što takvi govore i rade, kao što su danas, kaže, lagali u Briselu o nekakvoj vojnoj bazi u Nišu.

On je, u istoj emisiji, komentirao Vučićevu izjavu da su ga francuske vlasti oslobodile zato što će postati potpredsjednik vlade, a predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veseli premijer, navodi Gazeta Express.

Haradinaj je, s tim u vezi, rekao da nema planove o potencijalnoj koaliciji sa PDK i da poštuje odluku naroda o formiranju buduće vlade.

Izvor: Agencije