Haradinaj: Nema jednostranog proglašenja ZSO-a

Nacrt statuta ZSO-a bit će urađen od tri mehanizma: upravni tim, odbor za realizaciju i nacionalna konsultativna grupa (Arhiva)

Kabinet Vlade Kosova u srijedu je informiran o aktivizaciji upravljačke grupe za izradu statuta buduće zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji će biti urađen prema zakonima Kosova, prenosi agencija Anadolija.

Premijer Ramush Haradinaj je na sjednici Vlade kazao kako će u izradi statuta zajednice srpskih opština biti uključeni i međunarodni mehanizmi i kako će taj statut biti u skladu s Ustavom i zakonima Kosova.

Haradinaj je rekao danas kako tim za osnivanja ZSO ima nekoliko odbora, a da je u upravnom odboru za izradu Statuta četvoro Srba sa Kosova – dvoje sa sjevera i dvoje sa juga.

Nacrt statuta ZSO-a bit će urađen od tri mehanizma: upravni tim, odbor za realizaciju i nacionalna konsultativna grupa.

Haradinaj je naveo kako će, kako bi se provjerila usklađenost s Ustavom Kosova, konačni nacrt statuta ZSO-a biti poslan Ustavnom sudu Kosova na razmatranje.

Odluka Ustavnog suda

Ustavni sud Kosova je u decembru 2016. godine donio odluku da ZSO dogovoren Briselskim sporazumom nije u potpunosti u skladu s Ustavom Kosova i tada je Ustavni sud dao smjernice kako treba ZSO uskladiti s Ustavom Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, premijer Kosova je ocijenio kako najavljeno jednostrano formiranje ZSO-a od kosovskih Srba nema zakonsku snagu.

Odbornici 10 opština sa srpskom većinom su krajem marta najavili kako će 20. aprila samostalno formirati zajednicu opština sa srpskom većinom, predviđenu Briselskim sporazumom iz 2013. godine, ukoliko do tada to ne učini Vlada Kosova.

Izvor: Agencije