Haradinaj očekuje mjesto premijera

Bivši komandant OKV-a rekao da je spreman da se u okviru dijaloga Beograda i Prištine sastane s premijerom Srbije Ivicom Dačićem (Reuters)

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova Ramush Haradinaj, nedavno oslobođen optužbi za ratne zločine, izjavio je kako očekuje da će postati kosovski premijer i da će o tome uskoro razgovarati sa sadašnjim predsjednikom kosovske Vlade Hashimom Thacijem.

Haradinaj, koji je prošle sedmice u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine i ubistva civila 1998. godine, u izjavi za agenciju Reuters je rekao da će narednih dana početi razgovore s kosovskim premijerom o priključenju Vladi njegove Alijanse za budućnost Kosova.

“Cilj mi je da preuzmem vodeću odgovornost za zemlju, da preuzmem odgovornost u upravljanju i mogućnost da nastojim da promijenim situaciju u zemlji”, rekao je Haradinaj britanskoj agenciji.

Pregovori sa Srbijom

Prilikom svečanog dočeka Ramusha Haradinaja u Prištini prošle sedmice, nakon oslobađanja optužbi u Hagu, Thaci je poželio bivšem komandantu “uspješan povratak u aktivan politički život”.

Haradinaj je, također, kazao kako je spreman da se u okviru dijaloga Beograda i Prištine sastane s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Pregovori Beograda i Prištine bit će nastavljeni 4. decembra uprkos pozivima pojedinih opozicionih stranaka u Srbiji da premijer te zemlje  Ivica Dačić prekine dijalog sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem poslije oslobađajuće presude Ramushu Haradinaju.

Premijer Srbije je poslije presude Haškog tribunala saopćio da, bez obzira na sve, Srbija mora nastaviti eurointegracije i dijalog sa Prištinom, čak i ukoliko Haradinaj bude taj s kim će morati ubuduće razgovarati.

“Preuzet ću odgovornost za upravljanje zemljom. Od tog dana preuzet ću sve dužnosti koje pripadaju toj izvršnoj vlasti”, kazao je Haradinaj za Reuters.

Podrška u Parlamentu

Neimenovani zvaničnik iz Tachijeve vladajuće Demokratske partije Kosova potvrdio je za britansku agenciju da ta stranka razmišlja o “partnerstvu” sa Haradinajem kako bi osigurala podršku nestabilnoj većini u Parlamentu.

Kosovski mediji sve više spekuliraju o tome da bi Thaci mogao predati mjesto premijera kako bi postao predsjednik, što je ceremonijalna funkcija koja bi mu, međutim, omogućila da učvrsti podršku.

Britanska agencija navodi da u Tachijevoj partiji vladaju unutrašnje tenzije i da se ona i ranije, prilikom glasanja za prijedloge Vlade, okretala za podršku poslanicima Alijanse za budućnost Kosova, kojih ima 12 u Parlamentu, od ukupno 120 poslanika.

Izbori bi se trebali održati krajem 2014. godine, a analitičari ocjenjuju kako nije sigurno da koalicija može opstati do tada, navodi Reuters.

Izvor: Agencije