Haradinaj: Ponovno premijer Kosova od 2013.

Haradinaj je kazao da nije zadovoljan situacijom na Kosovu koju je zatekao po povratku iz Haga (Reuters)

Ramush Haradinaj, bivši premijer Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine, smatra da je prijedlog platforme Srbije “zakasnio i nerealan” i ističe da će kao budući premijer Kosova učiniti sve za normalizaciju odnosa s Beogradom i na samom Kosovu.

On je rekao da je sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) Hashima Thacija već postignut dogovor da on preuzme funkciju premijera i da će je početi obavljati u 2013. godini.

O nastavku dijaloga sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem Haradinaj kaže da je riječ o “strateški važnom dijalogu i procesu”.

On vjeruje da će dijalog sa Srbijom poslati pozitivnu sliku i olakšati priznanje kosovske nezavisnosti od zemalja koje to još nisu učinile.

“Kosovo je suverena i nezavisna država i kosovska Vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana na Kosovu. To je obaveza i prema (Martti) Ahtissarijevom planu, koji je dio Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može spriječiti u tome”, tvrdi Haradinaj u intervjuu agenciji Anadolija.

Jednaka prava i obaveze

Podsjećajući da su Ustavom Kosova zagarantirani “jednaka prava i obaveze svih naroda na Kosovu”, on je kazao da se kosovska Vlada kreće u tom pravcu.

Izrazio je nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati blokirati reformske procese, kao i da će shvatiti prednosti integracije u kosovsko društvo.

On je rekao da će, kao budući premijer, učiniti sve na “intenziviranju efikasnijeg rada na normalizaciji odnosa između dvije zemalja i na samom Kosovu”.

Haradinaj je kazao da sa pozicije premijera “nastaviti s radom na reformama i razvojnim strategijama” koje za cilj imaju normalizaciju i poboljšanje uslova života, kako u sjevernoj, tako i u južnoj Mitrovici, i svim drugim dijelovima Kosova.

“Desilo se mnogo loših stvari i stradanja. Da su spriječena ta stradanja, sada bismo imali mnogo bolju situaciju i bolji život Srba, Bošnjaka, Albanaca, Turaka i drugih naroda koji žive u ovoj zemlji”, rekao je on.

Haradinaj je kazao i da nije “zadovoljan situacijom na Kosovu koju je zatekao po povratku iz Haga” i da je zato odmah “zavrnuo rukave i pokrenuo niz susreta u institucijama” i angažirao se na ponovnoj borbi rješavanja kosovskih problema.

Izvor: Agencije