Haradinaj poručio Mogherini: Vratiti dijalog u normalni kolosijek

Haradinaj: Taksa ne samo da neće biti ukinuta, već će se konsolidirati kao stav Kosova, bez obzira na to ko je ministar, premijer, ili neko drugi (AP)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj ponovo je u utorak zatražio od Evropske unije da se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije vrati u normalan kolosijek, pošto je po njegovom mišljenju, izašao van kontrole, prenose agencije.

„Gospođo [Federica] Mogherini, dok nije kasno, treba dijalog vratiti u normalan okvir. Tu se ne govori ni o statusu ni o razmjeni teritorija, već o normalizaciji odnosa. Ukoliko to zakasni, naša nada je budući visoki predstavnik, nakon izbora“, kazao je Haradinaj.

„Ali, mislim i da je iskustvo pokazalo kako nije dovoljna samo visoka predstavnica, i zato sam tražio i uključenje SAD-a, država velike petorke, podrazumijeva se i Berlina.“

Poslije sjednice Vlade Kosova, Haradinaj je od EU-a zatražio da se tokom 2018. godine omogući građanima Kosova liberalizaciju viza.

Jedini proizvod u dijalogu

Ponovio je kako će carina od 100 posto Srbiji i Bosni i Hercegovini biti ukinuta onda kada Srbija prizna Kosovo, navodeći kako je apsurd da se od Kosova traži da ukine „jedini proizvod“ koji ima u dijalogu.

„Taksa ne samo da neće biti ukinuta, već će se konsolidirati kao stav Kosova, bez obzira na to ko je ministar, premijer, ili neko drugi. To se neće promijeniti“, kazao je Haradinaj.

„Ne možemo im dopustiti da nam neko samo zadaje zadatke. I mi smo država i imamo dva miliona ljudi, koje su oni isti izolovali u geto. I bez ikakvog razmatranja naše zabrinutosti, oni traže da se taksa ukine.“

Istakao je i kako je svako ko diskutira o teritoriji ili granici Kosova njegov neprijatelj.

Izvor: Agencije