Haradinaj poručio Thaciju da ne dovodi u pitanje ovlaštenja Skupštine Kosova

Ustavni sud je predsjedniku i poslanicima dostavio zahtjev da se izjasne o pitanju koje je postavio Hashim Thaci (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj poručio je da niko, pa ni predsednik Kosova Hashim Thaci, ne treba da dovodi u pitanje ovlašćenja Skupštine Kosova kada se radi o ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Upitan o pismu koje je Thaci poslao Ustavnom sudu Kosova oko Člana 18. Ustava, kojim se reguliše pitanje ratifikacije međunarodnih sporazuma, Haradinaj je, kako javlja portal ekonomiaonline.com, rekao da “nikada nismo doveli u pitanje ovlašćenja predsednika oko ratifikacije međunarodnih sporazuma”.

“Međutim, ne treba da se dovedu u pitanje ni ovlašćenja Skupštine [Kosova]”, kazao je Haradinaj i dodao da promena granica nikada neće imati njegov glas.

Thaci je od Ustavnog suda Kosova zatražio mišljenje o Članu 18. Ustava Kosova, koji se odnosi na ratifikaciju međunarodnih sporazuma, za šta je potrebna dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova.

Nakon prijema pisma, Ustavni sud je predsedniku i poslanicima Skupštine Kosova dostavio zahtev da se izjasne o pitanju koje je postavio Thaci.

Produženje mandata Eulexu kao primjer

U Članu 18. Ustava Kosova piše da Skupština glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o nekim pitanjima i posebno o teritoriji, miru, savezništvu, političkim i vojnim pitanjima i zaduživanju u inostranstvu.

Thaci je pitao Ustavni sud Kosova da li se smatraju ratifikovanim međunarodni sporazumi koje potpisuje predsednik bez slanja za ratifikaciju u Skupštini Kosova.

On je kao primer tome naveo razmenu pisama o produženju mandata Eulexsu, koji je ostvaren samo razmenom pisama između predsednika Kosova i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federice Mogherine bez potrebe da se to ratifikuje u Skupštini Kosova.

U političkim krugovima i među analitičarima na Kosovu ovaj potez predsednika se ocenjuje kao pokušaj stavljanja Skupštine Kosova van procesa ratifikacije eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom zbog ideja o razmeni teritorija, redefinisanju ili korekciji granica, protiv koje su ne samo opozicione, već i stranke na vlasti.

Izvor: Agencije