Haradinaj potvrdio: Povlačimo platformu za dijalog sa Srbijom

Odluka o povlačenju platforme iz Skupštine došla je nakon stava Demokratskog saveza Kosova da neće glasati za njeno prihvatanje (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj potvrdio je u utorak da je Vlada odlučila iz skupštinske rasprave povući prijedlog platforme za finalni dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. 

Riječ je o platformi koja je u ponedjeljak ponovo skinuta sa dnevnog reda sjednice Skupštine Kosova, jer se političke partije ne mogu usaglasiti s prijedlogom da predsjednik Kosova Hashim Thaci bude šef prištinskog tima za dijalog s Beogradom.

Haradinaj je novinarima rekao da je odluku o povlačenju platforme iz Skupštine donio imajući u vidu veliki interes za raspravu u političkim strankama, u Skupštini i među građanima.

Recipročno priznanje

“Da bi dali vremena raspravi i kako bi izbjegli lomove među strankama, povukli smo platformu za razgovore sa Srbijom. Tako dajemo vremena političkom partijama da svojim idejama i prijedlozima daju svoj doprinos, jer Kosovo ima potrebu da tako važna tema bude sveoubhvatno predstavljena”, kazao je Haradinaj.

Odluka o povlačenju platforme iz Skupštine došla je nakon jasnog stava najutjecajnijeg Demokratskog saveza Kosova da neće glasati za njeno prihvatanje.

Osim prijedloga da Thaci bude šef prištinskog tima u dijalogu s Beogradom, u dokumentu u svega nekoliko tačaka, između ostalog, piše da Skupština insistira da dijalog treba okončati “međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba doći do recipročnog priznanja Kosova i Srbije”.

Izvor: Agencije