Haradinaj: Srbija radi za interese Rusije i protivi se državnosti Kosova

Uvjet službenog Beograda za nastavak dijaloga je ukidanje taksi (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj upozorio je Brisel da mora ozbiljnije shvatiti aspiracije Prištine ka Evropskoj uniji, kako bi izbjegla produbljivanje nestabilnost na Balkanu, i optužio Srbiju da se ponaša u interesu Rusije, kako bi destabilizirala regiju.

On je to rekao u intervjuu za Financial Times i pri tome optužio Srbiju za “diplomatsku ofanzivu kojom podriva državnost Kosova”.

“Vjerujemo da nam je Evropa dala šansu, plan puta, da postanemo članica EU-a i zahvalni smo na tome”, rekao je Haradinaj i dodao da lideri EU-a nisu adekvatno odgovorili na žalbe Prištine na Beograd.

Prema njegovim riječima, dok je EU ulagala sredstva i osoblje da normalizira Kosovo i regiju, Srbija je radila protiv želje EU-a da stabilizira zapadni Balkan, a u interesu Rusije, da situaciju u regiji “očuva u haotičnom stanju”.

Nezavisnost Kosova priznalo 110 država

Kako navodi Financial Times, ove izjave Haradinaja dolaze u vrijeme pojačanih tenzija između Srbije i Kosova, podsjećajući da će Skupština Kosova 14. decembra glasati o formiranju vojske Kosova.

List podsjeća i na takse od 100 posto koje je prošlog mjeseca Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), nakon što je Beograd odbio podržati članstvo Kosova u Interpolu, a za koje Haradinaj kaže da će biti ukinute jedino ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“Nismo to uradili jer smo arogantni – nismo imali izbora. Dugo smo se opirali da preduzmemo ovu mjeru, ali sada nismo imali drugog izlaza. Takse će biti ukinute potpunom normalizacijom, a potpuna normalizacija znači priznavanje [Kosova kao države]”, rekao je Haradinaj.

List navodi da je više od 110 država priznalo nezavisnost Kosova, ali da Srbija, Rusija, Kina i pet zemalja EU-a to nisu učinile.

Podsjeća se da u dijalogu s Kosovom Srbija insistira da svaki mogući sporazum ne uključuje priznanje nezavisnosti.

‘Srbija ne poštuje nijedan sporazum’

Kako je Haradinaj kazao, Srbiji je dozvoljeno da “vodi neprijateljsku kampanju protiv Kosova i podriva šanse susjeda da se pridruži EU”, dok nastavlja svoj proces pridruživanja EU.

Visoka prestavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozvala je Kosovo da odmah ukine tarife, jer su u suprotnosti s CEFTA sporazumom, dok je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn putovao i u Beograd i u Prištinu kako bi posredovao u postizanju kompromisa u vezi tarifa, piše FT.

“Žalili smo se Evropskoj komisiji svih ovih godina da Srbija ne poštuje CEFTA, niti briselske sporazume, niti obećanja koja je dala za stolom, ali oni nisu toliko fokusirani na nas”, rekao je Haradinaj, misleći na sporazume postignute između Srbije i Kosova od 2011. godine.

List navodi da je uvođenje tarifa na robu iz Srbije povećalo popularnost Haradinaja i omogućilo mu veće povjerenje u odnosu na predsjednika Kosova Hashima Thacija u vezi potencijalnog sporazuma sa Srbijom.

Građani Kosova čekau viznu liberalizaciju

Govoreći o ideji promjena granica ili razmjene teritorija, Haradinaj je ocijenio da je to opasno za regiju, dok FT navodi da tu ideju podržavaju Thaci, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i pojedini evropski lideri.

“Nema smisla da se uključimo u ovaj sporazum u zamjenu da Srbija prizna činjenicu da Kosovo postoji. Priznala nas je polovina članica Ujedinjenih naroda”, kazao je Haradinaj.

FT navodi da velika većina građana Kosova podržava ideju pridruživanju EU, ali da duboko nezadovoljstvo izaziva činjenica da ne mogu putovati u zemlje Schengena bez sporazuma.

Kako se navodi, građani se nadaju da će EU odobriti viznu liberalizaciju prije nego što Rumunija preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

Izvor: Agencije