Haradinaj traži učešće SAD-a u dijalogu Srbije i Kosova

Dačić (desno) rekao je da su Haradinajeve izjave namijenjene za unutrašnju političku upotrebu (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je u četvrtak izjavu kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da se dijalog Srbije i Kosova može nastaviti samo uz veće učešće SAD-a.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je dobro poznato da je dijalog prebačen iz Ujedinjenih nacija u Brisel.

“Što se nas tiče, mi smo ‘za’ da se vrati u UN, ali nismo tu da kočimo dijalog, već treba da ga podstaknemo”, kazao je on.

Dačić je rekao da su izjave kosovskog premijera namijenjene za unutrašnju političku upotrebu, prenosi agencija Beta.

Haradinaj je ranije najavio izradu nove platforme za dijalog s Beogradom i dodao da je nemoguće nastaviti dijalog “ako i Amerika nije za stolom”, prenose kosovski mediji.

‘Moramo raščistiti šta želimo’

“Pripremit će je [platformu] Vlada Kosova, u konsultaciji s ekspertima, a razmatrat će je i ocijeniti Skupština [Kosova]. Ne možemo nastaviti s dijalogom ako Amerika nije za stolom”, kazao je Haradinaj i dodao da sebe ne vidi u tom dijalogu.

U intervjuu za KTV Haradinaj je rekao da Kosovo još nije razjasnilo svoju ulogu u dosadašnjem dijalogu, kao ni to šta želi.

“Moramo raščistiti šta želimo, a ne da neko dođe u parlament i iznenadi nas sporazumom. To je rizik, a ja to ne želim raditi”, kazao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je prošle sedmice da je od potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea dobio obećanje da će SAD biti direktno uključen u dijalog Srbije i Kosova.

Glasnogovornica Evropske službe za vanjske poslove Maja Kocijančič rekla je potom da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije oduvijek imao podršku SAD-a i da će se ta bliska saradnja nastaviti.

Izvor: Agencije