Haradinaj: Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana

Kosovo nema potrebe za priznanjem Srbije, izjavio je Haradinaj (EPA)

Apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova usvojila je danas paket zakona i završila transformciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Zaključujući sjednicu parlamenta, predsjednik Kadri Veselji je rekao da je ovo historijski datum za Kosovo. “Čestitam svim vojnicima”, rekao je Veselji.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, rekao je novinarima kako će pripadnici vojske biti raspoređeni po cijelom Kosovu, na jugu i sjeveru.

Uz čestitku građanima, on je rekao da nema razloga za zabrinutost.

Haradinaj: Vojska svih građana

Haradinaj je u izjavi novinarima rekao da kosovska vojska neće biti upotrebljena, kako je naveo, protiv svog naroda.

“To je vojska svih građana, mi ćemo uvijek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na sjeveru oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih “, tvrdi Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

A kosovski predsednik Hashim Thaci je na Facebooku poručio da je poslije dvije decenije napornog rada, konačno zatvoren proces “izgradnje države Kosovo”.

“Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine”, naveo je Thaci na Facebooku.

Brnabić: Ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti regiona

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da formiranje Vojske Kosova ne doprinosi regionalnoj stabilnosti, javlja Anadolija.

“Danas je za mene težak dan. Ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti u regionu. Srbija će se truditi da nastavi svojim putem mira i stabilnosti”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare poslije potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom.
Ona je dodala da bez stabilnosti regiona nema stabilne Srbije i da je bolje da se razgovara o saradnji, nego da se podižu barijere i razmišlja o sprečavanu saradnje.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da odluka o formiranju vojske Kosova predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244 i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

Reakcije Srpske liste

A predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je usvajanjem zakona o formiranju vojske Priština na najgrublji način napala mir, bezbjednost i sigurnost i pozvao Srbe na mir, suzdržanost i da ne nasjedaju na provokacije, javlja Tanjug.

“Danas je u Prištini u prisustvu svih međunarodnih predstavnika pred očima EU, UN i svih na svijetu pogažena Povelja UN, Rezolucija SB UN 1244, Kumanovski sporazum i međunarodno javno pravo”, rekao je Rakić na pres konferenciji nakon sjednice Kriznog štaba.

On je istakao da je formiranjem vojske Kosova najgrublje pogažena Rezolucija 1244 UN, kojom se jasno govori da je jedina oružna sila na ovim prostorima KFOR.

Izvor: Agencije