Hariri: Slobodan sam, vraćam se u Liban

Hariri je rekao da se na ostavku odlučio kako bi Liban spasio od neposredne opasnosti, ali nije precizirao kakve (EPA)

Libanski premijer Saad Hariri rekao je u nedjelju da je slobodan i da će se veoma brzo vratiti u Liban, a to je poručio u svom prvom televizijskom intervjuu otkako je prošlog vikenda podnio ostavku iz Saudijske Arabije.

“Slobodan sam”, rekao je Hariri u intervjuu uživo, najavivši da će se “u narednim danima” vratiti u Liban, prenosi AP.

Hariri je, također, rekao da se na ostavku odlučio kako bi zemlju spasio od neposredne opasnosti, ali nije precizirao kakve.

Poziv Haririju

Hariri se danas obratio u intervjuu libanskoj televiziji nakon pritisaka libanskih zvaničnika koji kažu da njegova ostavka nije prihvaćena jer je objavljena iz Saudijske Arabije, dok libanski predsjednik tvrdi da Haririja protiv njegove volje drže u Saudijskoj Arabiji, prenosi Tanjug.

Ranije u nedjelju, hiljade Libanaca koji su učestvovali u godišnjem maratonu u toj zemlji pozvali su Haririja da se vrati kući nakon što je podnio ostavku pod misterioznim okolnostima, tokom posjete Saudijskoj Arabiji.

Hariri je, inače, bio redovan učesnik tradicionalnog maratona, a ove godine je predsjednik Libana Michel Aoun podstakao trkače da ga pozovu da se vrati.

Mnogi Libanci smatraju da je Hariri u kućnom pritvoru kao dio saudijskog plana o potkopavanju koalicione vlade koju je on oformio sa Hezbollahom prošle godine.

Izvor: Agencije