Hariri: Šta se desilo u Rijadu, ostaje u Rijadu

Istraživač smatra da će Saad al-Hariri ponovo biti izabran za premijera, u zamjenu za veću fleksibilnost Pokreta za budućnost (Reuters)

Libanski premijer Saad Hariri je izjavio kako neće iznositi detalje o dešavanjima u tri sedmice koliko je boravio u Saudijskoj Arabiji, istakavši kako ne želi razgovarati o detaljima šta mu se dešavalo u tom periodu.

U intervjuu za francuski TV kanal C News, on je kazao kako je želio napraviti “pozitivan šok” među libanskim narodom tako što će objaviti svoju ostavku te da nije bio pod pritiskom Saudijske Arabije da napravi taj korak.

Hariri je objavio ostavku 4. novembra iz saudijske prijestolnice Rijada, ali je odgodio tu odluku 22. novembra, kada se vratio u Liban, nakon posjeta Francuskoj i Egiptu.

U televizijskom obraćanju naveo je kako podnosi ostavku zbog miješanja Irana i libanskog pokreta Hezbollah u libanske poslove te dodao kako se boji za svoj život.

‘Država u državi’

On je rekao kako je Hezbollah napravio “državu unutar države”.

Haririjev govor ponovio je čestu retoriku Saudijske Arabije protiv Irana i njegovih saveznika.

Iran i Saudijska Arabija vode posrednički rat u regiji, od Sirije do Jemena.

Iran je većinski šiitska vojna i ekonomska sila, dok je Saudijska Arabija sunitski predvodnik bloka država.

Rijad krivi Teheran za podržavanje oružanih grupa širom arapskog svijeta i nedavno je poručio kako će se boriti protiv njih.

Haririjeva ostavka izazvala je žestoku debatu o tome da li je njegov potez bio iznuđen.

Zvaničnici u Libanu navodili su kako je Hariri pritvoren u Saudijskoj Arabiji, što je on regirao u prvom javnom obraćanju nakon govora o ostavci.

U intervjuu za C News, libanski premijer je rekao kako će dati ostavku ukoliko Hezbollah ne pristane na promjenu “statusa quo” u ovoj bliskoistočnoj državi.

Hariri je dio Vlade jedinstva, u kojoj se nalaze i članovi Hezbollaha, pokreta koji ima jako vojno krilo na jugu države.

‘Iranski utjecaj u Libanu’

Preuzeo je ured premijera ponovo u decembru prošle godine, u administraciji podjeće moći koju predvodi predsjednik Michel Aoun, pristalica Hezbollaha, čiji su članovi optuženi pred Međunarodnim sudom pravde za ubistvo Haririjevog oca Rafika al-Harririja u bombaškom napadu 2005. godine.

Država je bila dvije godine u političkoj blokadi, bez predsjednika, prije izbora Aouna u oktobru 2016. godine, nakon što je on dobio Haririjevu podršku.

Analitičari su to tumačili znakom iranskog utjecaja u Libanu.

Hassan Nasrallah, lider Hezbollaha, kaže kako je bio siguran da je Hariri bio prinuđen dati ostavku u dijelu, kako je naveo, saudijske politike izazivanja sektaških tenzija u Libanu.

Izvor: Al Jazeera