Harkov – sjedište nadaleko čuvene industrije

Istočna Ukrajina, sada u fokusu zbog sve glasnijih zahtjeva za raspisivanje referenduma o samostalnosti, ujedno je najrazvijenija regija u toj zemlji.

Industrija je udarila temelje razvoju istočne Ukrajine.

Ambijent ogromnih postrojenja kojima se ne vidi kraj karakterističan je za Harkov i istočnu Ukrajinu, a i ime je zvučno – Turboatom.

„Turboatom je jedna od najvećih fabrika u Harkovu i u celoj Ukrajini. Zapošljava blizu 6.000 ljudi i u većinskom je vlasništvu države. Nema naznaka o skoroj privatizaciji, kažu, zbog velike profitabilnosti. Iz istog razloga godišnje uplate više od 20 miliona dolara poreza“, javlja Stefan Goranović.

Nadaleko je čuvena industrija Harkova građena za nezasite zahtjeve bivše države.

Sklapaju i avione Antonov

Ni danas nije loše, jer se u tom gradu proizvodi mnogo – od turbina do aviona i vojne opreme.

U Harkovu se sklapaju i avioni Antonov, a najveći dio izvozi se u Rusiju.

„Turboatom sve više radi posljednjih sedam godina. Pritom, svake godine prelazimo planove proizvodnje za 10 do 15 posto. Prošlu godinu završili smo s profitom od 250 miliona dolara. Imamo tempo rasta“, hvali se Viktor Subotin, generalni direktor Turboatoma.

Historija je bila naklonjena privredi tog dijela Ukrajine, navodi profesor ekonomije Jurij Černetski i tvrdi da je zbog toga došlo do neravnomjernog razvoja.

„Nakon nastanka Sovjetskog saveza 1922. godine u njega su najprije ušli Harkov, Donjeck i drugi dijelovi centralne i istočne Ukrajine. Postali su centri nauke i obrazovanja, ali i industrije cijelog Sovjetskog saveza“, podsjeća Černetski.

Za autonomiju istoka

U Ukrajini su danas sve glasniji oni koji traže veću autonomiju istoka, no politolog Vladimir Nikitin kaže da ekonomija nije glavni uzrok toga, ali nije zanemarljiv.

„Donatori smo ukrajinske ekonomije. Dajemo u centralni budžet i Kijevu dajemo više nego što od njega uzimamo. Zapadne oblasti Ukrajine se dotiraju. Kod nas se kaže: istok radi, a zapad stoji na Majdanu“, ukazuje Nikitin.

I, bez obzira na solidne pokazatelje, istočna Ukrajina daleko je od razvijenih evropskih zemalja, javlja Goranović te dodaje kako su korupcija i siva ekonomija učinili svoje, što je samo jedna u nizu stvari koja u potpunosti ujedinjuje Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera