Hasanbegović: Broj žrtava Jasenovca višestruko uvećan

Hasanbegović kaže da se u vrijeme Jugoslavije nije mogao osporavati broj žrtava Jasenovca (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović u intervjuu za italijanski list Il Piccolo izjavio je kako su optužbe da je revizionista dio “klevetničke kampanje” koja nije temeljena na činjenicama te istakao kako nema namjeru dati ostavku na ministarsko mjesto.

“To je difamacijska kampanja koja nije utemeljena niti na jednoj činjenici. Već sam bio pojasnio kako je Nezavisna država Hrvatska bila najveći moralni neuspjeh ove zemlje. Osudio sam i njen režim i njezine zločine”, izjavio je Hasanbegović odgovarajući na novinarsko pitanje kako to da ga se, od kad je imenovan, optužuje da je revizionista i filoustaša.

Neće dati ostavku

Hasanbegović je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je ove godine jevrejska zajednica prvi put bojkotovala službenu komemoraciju u Jasenovcu, napomenuvši kako je to stvar vođa jevrejske zajednice, “koji su donijeli političke odluke”, javlja Hina.

Dodao je kako je “Vlada htjela komemoraciju bez političkih govora, a nekima to ne odgovara”.

Ustvrdio je kako je, što se tiče pitanja broja žrtava u tom koncentracionom logoru, “bilo manipulacija brojkom žrtava logora, koja je bila više puta uvećana”.

“O tome se nije moglo govoriti u vrijeme Jugoslavije, ali sada se moramo suočiti s tom temom”, kazao je Hasanbegović.

Na novinarsko pitanje bi li bio spreman za dobrobit zemlje odstupiti s ministarske pozicije nakon što je jedan evropski diplomata u Zagrebu kazao da će “biti teško sarađivati s Ministarstvom kulture”, dok je on na tom položaju, Hasanbegović je odgovorio: “Nemam nikakvu namjeru dati ostavku. Nije me imenovao niti jedan strani veleposlanik i odgovoran sam samo parlamentu i hrvatskome narodu. Štoviše, nekoliko veleposlanika mi je izrazilo solidarnost i već sam potpisao bilateralne sporazume s Kosovom, Mađarskom, Albanijom, Kinom, a uskoro ću i s Češkom”.

Izvor: Agencije