Hasanbegović: Kultura je iznad politike

Hasanbegović je istaknuo da će program na ovogodišnjem Splitskom ljetu biti bogat i raznovrstan (Ivo ?agalj / Pixsell)

Tehnički ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović, prisustvujući svečanosti otvaranja 62. splitskog ljeta, novinarima je u četvrtak kasno navečer izjavio kako Ministarstvo kulture podržava manifestaciju Splitsko ljeto te da kulturne manifestacije trebaju imati nadstranački i nadpolitički značaj.

“Nije stvar u novcima. Ministarstvo kulture i ja osobno Splitsko ljeto doživljavamo kao manifestaciju i festival od izrazito nacionalnog značaja. Time smo poslali i jednu vrstu inicijative prema splitskom Gradskom vijeću da to prepozna i da Splitsko ljeto i formalno dobije status nacionalnog festivala,” rekao je novinarima Hasanbegović.

Na pitanje da li je dodjeljivanje Splitskom ljetu statusa nacionalnog festivala isključivo pravo Ministra kulture, a ne Gradskog vijeća, Hasanbegović je rekao kako treba raditi zajedno.

Zajednička inicijativa

“Gradsko vijeće sufinancira Splitsko ljeto i, zapravo, status je određen, uz ostalo i pravilnikom kojeg treba donijeti Gradsko vijeće. Dakle, treba raditi na zajedničkoj inicijativi Ministarstva kulture i Grada Splita, i u tome Grad Split uvijek ima otvorena vrata Ministarstva kulture”, poručio je Hasanbegović.

Na novinarski komentar kako je on sada samo tehnički ministar te je pitanje hoće li se nastaviti njegov projekat u vezi sa Splitskim ljetom i nakon prijevremenih izbora u septembru ove godine, Hasanbegović je kazao “to ćemo vidjeti, jer ovakve manifestacije i općenito važni kulturni projekti u Hrvatskoj trebaju imati nadstranački i nadpolitički značaj”.

Istaknuo je kako će program na ovogodišnjem Splitskom ljetu biti bogat i raznovrstan.

Izvor: Agencije