Hasanbegović negira autentičnost fotografije s ustaškom kapom

Novosti će uskoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, tvrdi urednik Ivica Đikić (Grgo Jelavic / Pixsell)

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je da je objava fotografije u Novostima, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), uz koju je navedeno u opisu da je snimljen kako pozira sa ustaškom kapom na glavi, predstavlja “insinuaciju, provokaciju i još jednu u nizu podvala” kojima je cilj da se on diskreditira. 

“Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati”, piše u odgovoru Hasanbegovića na molbu agencije Hina da prokomentira fotografiju i tekst pod naslovom “Točka na U”, objavljen na web stranici Novosti.

“Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, jedinice u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te jedinice i dijelove njihove službene odore”, navodi ministar.

On je podsjetio da je riječ o jedinici čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik.


Novosti tvrde da je osoba u vrhu lijevo ministar kulture 

“Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru da komentiram”, rekao je Hasanbegović.

Novosti uz objavu fotografije navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine i da je u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik Novosti Ivica Đikić je u Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao da se uvidom u časopis Nezavisna Država Hrvatska u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li neko naknadno intervenirao na fotografiji.

“U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali”, rekao je.

‘Našao sam tekstove u kojima veliča ustaški pokret’

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu.

“Ne tvrdim da je na kapi slovo `U`, već da je ustaška kapa. Mislim da je `U`, ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo `U`, ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška”, rekao je Ðikić i najavio da će Novosti vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska.

Hrvoje Šimičević, nezavisni novinar u razgovoru za N1 otkrio je način na koji je došao u posjed sporne fotografije.

“Poslušao sam ministra, koji je u prvom obraćanju pred Saborom poučio građane da posjete najveći hram kulture u Hrvatskoj, Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu”, kazao je.

“Kako je Hasanbegović demantirao da je bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), a upravo je HOP izdavač lista Nezavisna Država Hrvatska, palo mi je na pamet da bih ondje mogao naići na našeg ministra”, dodao je Šimičević.

“Proučavao sam NDH i još nekoliko opskurnih časopisa iz devedesetih, među kojima i Hrvatski vjesnik od Zvonimira Šekulina, koji je nerijetko pisao o potrebi nabijanja Srba na kolac. Kad mi je u ruke dopao magazin ‘NDH’ – otvorio sam prvi od desetak brojeva – naišao sam na mladoliko, ali prepoznatljivo lice ekstremista koji je napredovao do ministra kulture, na fotografiji na kojoj sam ugledao i Velimira Bujanca. Nadalje, našao sam i njegove tekstove u kojima nedvojbeno veliča ustaški pokret, čije pripadnike zove herojima i mučenicima i predbacuje današnjim ‘starčevićancima’, stavlja ih pod navodnike, zato što su izdali njihovu borbu”, kazao je Šimičević. 

Reakcije HDZ-a i Mosta

Iz Vlade je Hini, na upit o spornoj fotografiji i tekstu, rečeno da “neprovjerene informacije ne komentiraju”.

Glavni tajnik i HDZ-ov koordinator Vijeća za suradnju Milijan Brkić rekao je novinarima, koji su tražili komentar o fotografiji ministra Hasanbegovića, kako ne zna ništa, a Mostov koordinator Ivan Kovačić je rekao da su cijeli dan bili na sastanku Vijeća i da će Most o tome dati svoje mišljenje.

“Nemam pojma zaista. Ja sam vidio raznorazne tipove s kokardama i sa ovim i onim. Mi smo jasan stav politički izrekli i zauzeli te ga u više navrata artikulirali i priopćili hrvatskoj javnosti – da smo protiv svih totalitarizama, nacizma, fašizma i komunizma i svih ideologija takvog značaja”, kazao je Brkić novinarima nakon sastanka Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.

Pozvao je sve da se već jednom prestanu baviti prošlošću te prestanu više “kontaminirati hrvatsku javnost i građane onima koji su iza nas”.

“Temelj Hrvatske države je Domovinski rat, hrvatski branitelji. Idemo sad razgovarati što moramo napraviti da bi Hrvatska sutra bila uređena država i da nam djeca ne bi selila iz ove prekrasne zemlje,” naglasio je.

Izvor: Agencije