Hasanović: Hrvatski model za integraciju muslimana u Evropi

Hasanović: Hrvatska ima model, ima što ponuditi i spremni smo ponuditi pomoć onome tko je želi (Al Jazeera)

Razgovarao: Tomislav Šoštarić

Povodom 100. obljetnice priznanja islama u Hrvatskoj, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović za Al Jazeeru govori o uspješnosti tzv. hrvatskog modela integracije muslimana i osiguravanja njihovih manjinskih i vjerskih prava, izazovima pred kojima se nalaze muslimani u Europi, ali i europska društva pred muslimanskim zajednicama, te ciljevima susreta islamskih zajednica Europe u Zagrebu.   

  • Uvaženi muftijo, obilježavamo 100 godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj. Bilo je to turbulentnih 100 godina – dva svjetska rata, krvavi raspad bivše države, smjene režima…Gdje smo bili tada, a gdje smo danas?

– Zadovoljstvo mi je da danas možemo konstatirati da imamo 100 godina službenog priznanja islama i da možemo svjedočiti dalekovidnosti Hrvatskog sabora koji je prepoznao nužnost rješavanja muslimanskog pitanja još prije 100 godina jednoglasnom odlukom u Hrvatskom saboru.

Islamska zajednica prošla je sve političke sustave, prošla je sve različite ratove, različite režime, ali uspjela je opstati i ostati vjerna čuvarica vjere islama, kulture i tradicije, ali i vjerna domovini u kojoj se razvijala. To najbolje svjedoči i Domovinski rat, u kome je sudjelovalo 25.000 muslimana, od kojih je 1.180 dalo svoje živote za obranu Republike Hrvatske

Način na koji se razvijala Islamska zajednica u ovih 100 godina je vrlo zanimljiv, zahtijeva jednu širu elaboraciju, ali slobodno danas možemo kazati da smo izrasli u jedan model koji je prepoznatljiv ne samo u Republici Hrvatskoj, već u cijelome svijetu, u rješavanju manjinske vjerske zajednice i njezinih prava. Slobodno možemo kazati da je Republika Hrvatska postigla najveće standarde kada je u pitanju rješavanje manjinskih vjerskih zajednica i davanje vjerskih prava i sloboda, na što smo mi muslimani sretni i ponosni u Republici Hrvatskoj.

  • U uvodnom govoru spomenuli ste da biste željeli da baš iz Zagreba krene inicijativa iznalaženja rješenja za status muslimana u europskim zemljama.

– Upravo se smatramo prozvanim i pozvanim da o tome govorimo i da pomognemo Europi u iznalaženju najboljeg rješenja integracije muslimana u europsko društvo. Stoga i ovih okupljenih 50 najvećih vjerskih autoriteta trenutno živućih, koji djeluju i rade u Europi, imaju danas pred sobom promišljanje da daju nekakve smjernice koje će biti dostatne za izradu platforme kvalitetne integracije muslimana u europsko društvo.

  • Koji su novi izazovi pred kojima se danas nalaze muslimani u Hrvatskoj, ali i regiji?

– Muslimani u Hrvatskoj imaju pred sobom izazove novog broja ljudi koji dolaze putem kvote koju određuje Europska unija, da ih pravilno integriramo u društvo i da isti taj model nudimo i cijeloj Europi.

  • Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u svom je uvodnom govoru rekao da je Hrvatska obvezna pomoći svojim jugoistočnim susjedima u smislu širenja duha tolerancije, posebno spomenuvši BiH.

– Ministar je bio vrlo jasan – imamo model, imamo što ponuditi i onaj tko želi pomoć – mi smo je spremni pružiti.

  • Turski predsjednik  RecepTayyip Erdogan dolazi u Hrvatsku upravo u vrijeme velike obljetnice. Kakvu poruku time nosi?

– Mi to doživljavamo kao svojevrsno priznanje našim aktivnostima i radu, ali u isto vrijeme to je i veliko priznanje Republici Hrvatskoj, koja se na ovaj način uključila da obilježimo 100 godina službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj. Budući da su dobri odnosi između Republike Hrvatske i Turske, bilo je i logično da nam predsjednik Erdogan bude ovih dana gost i da prisustvuje – od toliko dana u godini, baš da bude na ovoj našoj svečanosti kada obilježavamo 100 godina službenog priznanja islama u Hrvatskoj – na čemu smo mu zahvalni.

  • Veliki izazov su i krvavi napadi u Europi koje izvode ekstremni pojedinci i grupe, a muslimani se žale da ih takvi događaji stigmatiziraju. Na kome leži odgovornost za uspostavljanje dijaloga i duha tolerancije, potrebnim unatoč takvim nemilim događanjima?

– Obostrana je odgovornost jer je u Europi vidljiva nespremnost Europske unije da prihvati islam kao ravnopravnu religiju svim drugim vjerskim skupinama ili zajednicama, ali vidljiva je i bojazan muslimanskih zajednica da se pravilno i adekvatno integriraju u europsko društvo. Zato i ovaj susret ima zadaću da potakne takva promišljanja i pravilnu integraciju muslimana u europsko društvo.

Izvor: Al Jazeera