Hashim Thaci doputovao u posjetu Crnoj Gori

Thaci će posjetiti i opštinu Ulcinj, u kojoj su na vlasti albanske stranke i koja je omiljeno ljetovalište Kosovara (Arhiva)

Potpredsjednik kosovske Vlade i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci doputovao je u četvrtak navečer u dvodnevnu službenu posjetu Crnoj Gori, kao gost crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića, a u petak će razgovarati s najvišim crnogorskim zvaničnicima, prenose agencije.

Thaci, koji je prethodno bio i kosovski premijer, izjavio je uoči posjeta podgoričkoj Pobjedi da Kosovo s Crnom Gorom nema otvorenih pitanja, “osim nekoliko tehničkih detalja”, koji se odnose na položaj nacionalnih manjina i konačno utvrđivanje granične crte na planini Čakor.

Prema njegovim riječima, Zakon o manjinama već priznaje manjine, pa tako i crnogorsku, a uskoro će se promijeniti i kosovski Ustav, kako bi u njega bili uključeni Crnogorci i Hrvati kao konstitutivni narod.

Sporni dio granice nije još konačno iscrtan i čeka se dogovor dviju strana.

Najave protesta

Povodom Thacijeve posjete Crnoj Gori, srpska i kosovska udruženja koji djeluju u Podgorici najavili su za petak proteste ispred Vladine rezidencijalne Vile “Gorica”, gdje će se voditi međudržavni razgovori, podsjećajući na Thacijevu ulogu komandanta bivše Oslobodilačke vojske Kosova, koju optužuju za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na Kosovu.

Udruženja navode da je Thaciju mjesto u Hagu.

Dok kosovski dnevnik Bota Sot spekulira i s mogućnošću atentata, crnogorska policija je na najvišem stepenu spremnosti.

Jake policijske snage osiguravaju zgradu Kosovske ambasade u Podgorici.

Kako je najavljeno, Thaci će posjetiti i opštinu Ulcinj, u kojoj su na vlasti albanske stranke i koja je omiljeno ljetovalište Kosovara.

Pitanje diplomatskih odnosa

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova 9. oktobra 2008. godine i od tada, bez obzira na žestoke reakcije službenog Beograda i njegovih satelitskih stranaka u Podgorici, ove dvije susjedne države razvijaju dobre i prijateljske odnose, kao i dobru saradnju u regionalnim okvirima.

Crnogorska Vlada je s Kosovom uspostavila diplomatske odnose 10. januara 2010. godine, a tek 31. maja 2012. godine donijela odluku o otvaranju svoje ambasade u Prištini.

Razlog dugog razdoblja od priznavanja do uspostave diplomatskih odnosa bio je zahtjev Crne Gore da zvanična Priština u Ustavu prizna Crnogorce kao konstitutivni narod na Kosovu.

Izvor: Agencije