Haški sud odbio prijevremeno oslobađanje Sretena Lukića

Lukić se predao Tribunalu aprila 2005. i izdržava kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina na Kosovu (Al Jazeera)

Haški tribunal saopštio je danas da je odbio zahtjev penzionisanog generala srpske policije Sretena Lukića.

Za prijevremeno oslobađanje, a kao argumente za takvu odluku navodi da su zločini za koje je Lukić osuđen teški i da on još nije izdržao dvije trećine kazne što ističe u maju 2019. godine.

U danas objavljenoj za javnost redigovanoj verziji odluke, koju je predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Theodor Meron donio 30. maja, napominje se da su izvjesne indicije o rehabilitaciji i saradnja Lukića sa Tužilaštvom išle u prilog njegovom prijevremenom oslobađanju.

“Zločini za koje je Lukić osuđen su veoma teški i činjenica je da on još nije izdržao dvije trećine kazne, te sam zbog toga protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu”, navodi se u zaključku odluke sudije Merona.

Predao se Tribunalu

U obrazloženju odluke stoji da je zahtjev za prijevremeno oslobađanje Lukića dostavljen Tribunalu 17. januara ove godine.

Lukić (62) se predao Tribunalu aprila 2005. i izdržava kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina na Kosovu tokom 1999. godine. 

On je najprije, u februaru 2009, osuđen na 22 godine zatvora, ali je kazna, na osnovu žalbe, u januaru 2014. smanjena na 20 godina.

Od 27. oktobra 2015. Lukić ostatak kazne izdržava u Poljskoj.

Izvor: Agencije