Haški tribunal objavio kompletnu presudu Ratku Mladiću

Ratko Mladić
Mladić je u novembru nepravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora (EPA)

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio je u petak na svojim stranicama prvostupanjsku presudu protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kojom je osuđen na doživotni zatvor za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini.

Presuda sadrži 2.527 stranica i podijeljena je u četiri toma, te peti dio, koji predstavlja takozvani povjerljivi aneks.

U presudi je navedena uloga Vojske RS-a i policijskih struktura, ali i opisani zločini počinjeni u općinama/opštinama Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica.

Poseban dio presude je opsada Sarajeva, teroririzanje građana snajperskom vatrom i granatiranjem, kao i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Oslobođen za genocid u šest bh. općina

Presuda u zasebnom dijelu tretira genocid počinjen u Srebrenici, a što uključuje deportacije iz Potočara, sastanke u hotelu “Fontana”, zločine u Cerskoj, Kravici, Sandićima, školi u Petkovcima, u Roćeviću, Branjevu, Bišini, Trnovu, Potočarima, kao i druga pojedinačna ubojstva, prenosi BIRN – Justice Report.

Objašnjena je i primjena odgovarajućeg zakona, kao i odgovornost optuženog Mladića, uključujući i njegovu ulogu u vojsci te odgovornost za policijske snage i paravojne formacije.

Prvostupanjskom presudom Mladić je proglašen krivim za 10 od 11 točaka optužnice.

Jedino je oslobođen optužbe za genocid počinjen u šest bh. općina/opština tokom 1992. godine.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio te zločine svojim sudjelovanjem i doprinosom u četiri udružena zločinačka pothvata, odnosno sveobuhvatnom udruženom zločinačkom pothvatu, vezanom za Sarajevo, Srebrenicu i uzimanje međunarodnog mirovnog osoblja za taoce.

Prema presudi, sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat, koji je postojao od 1991. do kraja 1995. godine, imao je za cilj trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s područja u Bosni i Hercegovinina koja su bosanski Srbi polagali pravo činjenjem zločina u općinama/opštinama širom Bosne i Hercegovine.

Nimalo poštovanja za ljudski život

Vijeće je utvrdilo da dokazi nisu potkrijepili nalaz da je zločin genocida predstavljao dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata.

Suci su utvrdili da su snage bosanskih Srba ubile brojne Bošnjake i Hrvate, dok su brojni drugi prisilno raseljeni iz svojih domova tokom preuzimanja kontrole nad općinama ili nakon napada na nesrpska sela.

“Okolnosti su bile strašne; oni koji su pokušali dbraniti svoje domove bili su suočeni s nemilosrdnom silom. Izvršavana su masovna pogubljenja, a neke žrtve su podlegle nakon premlaćivanja. Mnogi od počinitelja koji su zarobili bosanske Muslimane pokazivali su malo ili nimalo poštovanja za ljudski život i dostojanstvo”, rekao je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Druge žrtve su uhapšene, zatočene u zatočeničkim objektima, često u nehumanim životnim uvjetima, izložene mučenju, premlaćivanju, silovanju i drugim djelima seksualnog nasilja, a nakon toga premještene izvan tih općina.

Vijeće je utvrdilo da je Mladić bio od ključne važnosti za počinjenje tih zločina, i to u tolikoj mjeri da bez njegovih djela ti zločini ne bi bili počinjeni.

Mladić je proglašen krivim za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja.

‘Namjeravali uništiti Bošnjake’

Vijeće je, također, utvrdilo većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Oriea, da su neposredni počinitelji u nekoliko općina namjeravali uništiti Bošnjake u tim općinama kao dio zaštićene grupe.

Međutim, suci su zaključili da su Bošnjaci, koji su bili meta napada u svakoj od općina, predstavljali relativno mali dio i nisu na druge načine predstavljali značajan dio zaštićene grupe.

Shodno tome, Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razumni zaključak bio da su neposredni počinitelji posjedovali potrebnu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe Bošnjaka.

Na presudu Mladiću dozvoljene su žalbe, koje će rješavati Mehanizam za međunarodne sudove.

Izvor: Agencije