Haški tribunal ponovo odbio prigovor Mladićeve odbrane

Mladić je optužen za ratne zločine i genocid počinjene u Bosni i Hercegovini (Reuters)

Haški tribunal odbio je ponovo razmatrati već odbijeni prigovor odbrane generala Ratka Mladića na optužnicu kojom se tereti za ratne zločine i genocid počinjene u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Haga.

Istom odlukom sudsko vijeće odbilo je dozvoliti Mladićevoj odbrani i da uloži žalbu na tu odluku Žalbenom vijeću Tribunala.

U prigovoru na optužnicu Mladićevi branioci tvrdili su u oktobru prošle godine da je 106 incidenata u optužnici navedeno kao “nejasno” u pogledu perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta počinilaca, poprišta zločina, kao i da je optužnica propustila identificirati počinioce zločina u dovoljnoj mjeri.

Odbrana je tada tražila od raspravnog vijeća da te dijelove optužnice proglasi “manjkavima” i da ih ne razmatra prilikom donošenja presude Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske.

Taj prigovor sudije su odbacile u novembru prošle godine uz obrazloženje da nije podnesen na vrijeme, već gotovo pet godina nakon preciziranja važećeg optužnog akta.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji i izručen Tribunalu u maju 2011. godine.

Tužilaštvo traži doživotnu kaznu

Suđenje mu je počelo u maju 2012, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebala bi mu biti izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi”, rekao je u decembru prošle godine Alan Tieger, tužitelj Međunarodnog krivičnog sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Ranije su tužioci na suđenju Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, pred Haškim tribunalom tokom završne riječi tvrdili kako je dokazano da je bivši komandant Vojske RS-a terorizirao stanovništvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Izvor: Al Jazeera