Haški tribunal traži za Karadžića doživotnu robiju

Tužilaštvo i odbrana Karadžića trebaju početi završne riječi u ponedjeljak, 29. septembra (EPA)

Tužilaštvo Haškog tribunala saopćilo je u petak da bi prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić trebao biti osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bude proglašen krivim za “znatan dio” optužbi koje mu se stavljaju na teret.

“Doživotni zatvor je jedina primjerena kazna”, piše u završnom podnesku Tužilaštva, koji je predat u augustu kao povjerljiv dokument, a Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u petak je objavio njegov sadržaj, prenijele su agencije.

Tužioci su u pisanoj izjavi, u kojoj su sumirali svoje viđenje došadašnjeg dijela procesa, naveli da je Karadžić bio “nadmoćni politički i vojni lider bosanskih Srba i njihovih snaga tokom rata u Bosni i Hercegovini“ od 1992. go 1995. godine.

Zločinačka kampanja

“Pod njegovom komandom i nadzorom podređeni su protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine hiljada Muslimana i Hrvata. Razmjere i obim zločinačke kampanje su široki”, navelo je Tužilaštvo.

Karadžića optužnica tereti po 11 tačaka, uključujući genocid, a optuženi tvrdi da nije kriv.

Tužilaštvo i odbrana Karadžića trebaju početi završne riječi u ponedjeljak, 29. septembra.

Radovan Karadžić je optužen za genocid i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Proces Radovanu Karadžiću je počeo uvodnom riječju Tužilaštva 26. maja 2009. godine, ali je, uslijed opiranja optuženog, prvi svjedok optužbe saslušan tek 13. aprila 2010. godine.

Genocid u Srebrenici

Karadžić (69) je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenih naroda („plavi šljemovi”) 1992-95. godine.

Nakon proglašenja samozvane republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine, koja je kasnije preimenovana u RS, Karadžić je postao njen prvi predsjednik.

U aprilu 1992. godine Karadžić i ostali lideri bosanskih Srba odlaze na Pale, a vlada RS-a počinje 7. maja 1992. godine realizirati svoju odluku o formiranju sopstvenih oružanih snaga preuzimanjem srpskog vojnog kadra bivše Jugoslovenske narodne armije iz Bosne i Hercegovine.

Sve vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio je lider bosanskih Srba i, zajedno s ratnim komandantom Vojske RS-a, generalom Ratkom Mladićem, kome se također sudi pred Haškim tribunalom, kreator ratnih operacija.

U bjekstvu 12 godina

Haški tribunal je 25. jula 1995. godine podigao prvu optužnicu protiv Karadžića i Mladića, koja je imala 16 tačaka, od kojih je jedna optužene teretila za genocid, a tri za zločine protiv čovječnosti.

Druga optužnica, koja se odnosila na zločine počinjene u Srebrenici, podignuta je 16. novembra 1995. godine i imala je 20 tačaka, od kojih ih je jedna teretila za genocid, a devet za zločine protiv čovječnosti.

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu, poslije skrivanja od 12 godina, pošto je prije toga posljednji put viđen i fotografiran u Han-Pijesku (Bosna i Hercegovina).

Za njim je raspisana međunarodna potjernica, a dvije godine po njegovom nestanku SAD je ponudio novčanu nagradu od pet miliona dolara za informacije o njemu.

U bjekstvu je koristio lažno ime Dragan David Dabić, živio je u Beogradu i bavio se alternativnom medicinom.

Izvor: Agencije