Haški tribunal ukinuo tajnost potjernica za radikalima

Haško tužilaštvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u Šešeljevu korist (Al Jazeera)

Sudsko vijeće Haškog tribunala povuklo je oznaku tajnosti s međunarodnih potjernica raspisanih za troje radikala iz Srbije: Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred ovim međunarodnim sudom optuženi za nepoštovanje suda.

U saopćenju Sudskog vijeća ukazano je da, iako je Srbija više puta upozorena da ih mora uhapsiti i izručiti Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno.

Zbog toga je skinuta oznaka tajnosti s međunarodnog naloga za hapšenje Jove Ostojića i objavljena redigirana verzija međunarodnih naloga za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete.

Tribunal je ljetos od Srbije tražio da hitno promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu s međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje spomenutih radikala.

‘Nisu ispunjeni uvjeti za predaju’

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da, prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uvjeti za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud zaključio je da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno utjecaja na svjedoke u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u Šešeljevu korist, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Izvor: Agencije