Haško tužilaštvo od beogradskog suda traži transkripte

Tužilaštvo je zatražilo pomoć Haškog tribunala za pribavljanje transkripata i snimaka postupka koji se tiču i saslušanja radikala (Arhiva)

Tužilaštvo Haškog tribunala je saopćilo da je krajem maja zatražilo od predsjednika Višeg suda u Beogradu i sudije za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine transkripte i snimke sa saslušanja troje pripadnika Srpske radikalne stranke, čije je izručenje Hagu Viši sud odbio, pošto je zaključio da za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi.

Prvostepenu odluku je donio upravo sudija kome se Tužilaštvo ICTY-ja obratilo, a potvrdilo je Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda, budući da su zaključili da prema Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom Srbije nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj, jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno utjecanje na svjedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

‘Srbija je dužna da sarađuje’

Tužilaštvo u Hagu je sada zatražilo i pomoć Haškog tribunala za pribavljanje transkripata i snimaka postupka koji se tiču i saslušanja radikala pred sudijom, kao i transkripata i snimaka sjednice krivičnog vijeća koje je potvrdilo odluku o neizručenju Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, koji je nedavno preminuo.

Tribunal smatra da je Srbija dužna sarađivati “po svakom zahtjevu za asistenciju”, pa i u slučaju koji se tiču nepoštovanja suda, a prošle godine je od te zemlje tražio i da se promjeni zakonodavstvo tako da se omogući izručenje radikala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prošle godine prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Izvor: Agencije