Havaji testiraju sirene za nuklearni napad

Brzo upozorenje ključno je za havajske otoke, koji se nalaze gotovo 7.400 kilometara od Sjeverne Koreje (EPA)

Prvi put od završetka Hladnog rata, Havaji će testirati sirene čija je svrha da upozore građane na napad nuklearnim raketama, saopćila je havajska Agencija za hitne intervencije.

Testiranje sirena provodit će se u okviru mjesečnog testiranja cijelog sistema za upozorenja, navodi Agencija, prenosi agencija Beta.

Kako se precizira, prvog radnog dana svakog mjeseca signal upozorenja će se čuti sa zvučnika u trajanju od 50 sekundi, nakon čega slijedi pauza od 10 sekundi, a zatim signal za “upozorenje o napadu” za 50 sekundi.

Ključno upozorenje

Brzo upozorenje ključno je za havajske otoke, koji se nalaze gotovo 7.400 kilometara od Sjeverne Koreje, navode mediji i dodaju da država ima samo 20 minuta vremena da se pripremi za napad.

“Pacifička komanda ima svega pet minuta da okarakterizira lansiranje rakete i u kom pravcu leti raketa, što znači da građani imaju oko 15 minuta da pronađu sklonište”, rekao je administrator Agencije Vern Miyagi.

Havaji su kritična ispostava američke vojske koja u toj državi posjeduje pomorske i zračne baze, a komanda američke Pacifičke vojske ima sjedište na havajskom otoku Oaho., piše AP.

Izvor: Agencije