Havana mijenja stav prema Katoličkoj crkvi

Papa Franjo, koji je u četverodnevnoj posjeti Kubi, susrest će se s predsjedinkom Raulom Castrom i njegovim bratom, bivšim predsjednikom Fidelom Castrom, ako to dopusti njegovo zdravstveno stanje. Odnosi Kube i Katoličke crkve su zamršeni, ali u uzlaznoj su putanji.

Papa se sastao s Fidelom

Papa Franjo se u nedjelju sastao s Fidelom Castrom u njegovom domu u Havani.
Razgovor, koji je trajao 30 do 40 minuta, protekao je ‘u prijateljskoj i neformalnoj atmosferi’, u prisustvu Castrove supruge Dalije Soto del Valle.
Papa je prije toga, na svečanoj misi na otvorenom u Havani, pozvao kršćane da ‘služe’ najslabijima, istovremeno odbacujući ‘služenje ideologiji’.

Jednom vjernik – uvijek vjernik, kaže izreka. Komunistički lider Raul Castro šokirao je zemljake posjetom Vatikanu u maju ove godine, objavljujući kako ga je toliko dojmio papa Franjo da ozbiljno razmišlja o povratku molitvi. Ali, da li je to bilo ozbiljno?

“Samo on zna što nosi unutra. Sve što mogu je uputiti vas na njegov odgoj”, rekao je monsinjor Ramon Polcari, nadbiskupija Havane.

Raul Castro i njegov stariji brat Fidel odgojeni su kao katolici, obrazovani kod isusovaca, svećeničkog reda kojem pripada i papa Franjo.

Ali, nakon uspjeha Revolucije, svećenici i časne sestre su protjerani, zatvorene su katoličke škole, a religija je proglašena opijumom za mase. Kubanska država, kao i braća Castro, proglašeni su ateistima. Amalia Marquez, posvećena katolkinja, prisjeća se straha s kojim je prije 40 godina krstila dijete.

“Muž je tada mogao izgubiti posao. No, mnogo toga se promijenilo u međuvremenu”, rekla je Amalia Marquez.

Nastoji biti dio svijeta

Usred kompleksa zgrada socijalističkog stila, gradit će se jedna od tri nove crkve koje su vlasti odobrile nakon 1959. godine. Tu već stoji napola dovršena župna kuća. Izrazi dobre volje upućeni Vatikanu.

“Mislim da Kuba želi biti prepoznata kao dio svijeta, a u njemu Katolička crkva ima utjecaj. Papa te zemlje posjećuje”, navodi Carlos Alzugaray, politički analtičar.

“Papa želi vidjeti plodove svoje uloge u normalizaciji američko-kubanskih odnosa. A to su ustupci kubanskih vođa u omogućavanju Katoličkoj crkvi da proširi utjecaj i dobije značajniju ulogu u kubanskom društvu”, javlja reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Za početak i nešto jednostavno, kao što je pristup medijima pod državnim nadzorom.

“Kad bismo imali tek nekoliko sati sedmično na jednoj od radijskih stanica, to bi bilo divno“, poručuje monsinjor Ramon Polcari.

Crkva je još u podređenom položaju u socijalističkoj Kubi. No, zbog vjere ili vlastitih interesa, komunistički predsjednik spreman je prigrliti latinoameričkog papu, koji, poput njega, osuđuje boljke suvremenog kapitalizma.

Izvor: Al Jazeera