Hawking istražuje postoje li vanzemaljci

Profesor Stephen Hawking, imat će priliku odgovoriti na pitanje ima li života izvan Zemlje, odnosno vanzemaljaca.

Ruski biznismen Yuri Milner odlučio je da, umjesto kao do sada u biznis, ovog puta uloži u nauku, te je donirao novac za istraživanje profesora Hawkinga.

Koliko puta ste se zapitali šta sve ima tamo gore ili koga? Kako izgledaju?

Profesor Hawking obećava da ćemo uskoro imati odgovore na ova pitanja. Naime, pred njim i njegovim timom je istraživanje dugo 10 godina.

“Negdje u kosmosu, možda, postoji neki oblik inteligencije koji nas posmatra. Ili možda i oni traže nas. Bilo kako bilo, to je veliko pitanje. I vrijeme je da odgovorimo na njega. Mi smo živi. Inteligentni. Mi moramo znati”, istakao je Hawking.

Drugi svjetovi

A u želji da sazna odgovore, ruski biznismen je odlučio da donira 100 miliona dolara za ovo istraživanje. To je dosada najveći prilog za projekat ove vrste.

Kaže, ovo pitanje ga muči od djetinjstva. Objašnjava da su mu interesovanje za ova pitanja usadili roditelji, koji su mu dali ime prema prvom čovjeku koji je letio u svemir, Juriju Gagarinu.

“Još kao mali čitao sam knjige o komunikaciji s nekim drugim svjetovima. Od tada se pitam ima li civilizacija izvan naše planete. Najviše me zanima jesmo li mi sami. Ovaj tim će odgovoriti na to pitanje”, kazao je ruski biznismen, Yuri Milner.

Plan je da istraživanje pokrije površinu deset puta veću od one koja je do sada praćena, brzinom većom 100 puta.

Tokom 10 godina tim će slušati signale s gotovo milion zvijezda.

Izvor: Al Jazeera