Hawkingova urna bit će položena uz Newtona i Darwina

Stephenu Hawkingu je 22. godini otkrivena amiotrofna lateralna skleroza, zbog čega je veći dio života morao provesti u kolicima (EPA)

Urna s pepelom engleskog teoretskog fizičara Stephena Hawkinga bit će položena u Westminsterskoj opatiji, blizu grobova velikana historije nauke Isaaka Newtona i utemeljitelja moderne teorije evolucije Charlesa Darwina, prenose britanski mediji.

Britanski naučnik je stekao svjetsku slavu svojim radom o crnim rupama i teoriji relativiteta, ali mu je u 22. godini otkrivena amiotrofna lateralna skleroza, zbog čega je veći dio života morao provesti u kolicima.

Preminuo je 14. marta u 77. godini u svom domu u Cambridgeu, a vijest o njegovoj smrti je saopćila njegova porodica.

“Bio je veliki naučnik i izuzetan čovjek, čiji će rad i zaostavština živjeti mnogo godina”, navela su u saopćenju o njegovoj smrti njegova djeca Lucy, Robert i Tim, prenio je Tanjug agenciju AP.

“U potpunosti je odgovarajuće da se pepeo profesora Stephena Hawkinga položi u opatiji, pored njegovih kolega istaknutih naučnika. Newton je pokopan u toj crkvi 1727. godine, a Darwin 1882. godine”, rekao je dekan Westministerske opatije John Hall, ne navodeći datum polaganje urne.

Otkrivanje tajni Kosmosa

Služba u Cambridgeu bit će održana u univerzitetskoj crkvi Svete Marije 31. marta, a potom će biti organiziran privatan prijem na koledžu Trinity.

Stephen William Hawking rođen je 8. januara 1942. godine.

Unaprijedio je razumijevanje prostora, vremena i prostor-vrijeme singulariteta, a iza sebe je ostavio niz djela, od kojih je najpoznatija knjiga Kratka povijest vremena.

Hawking je tokom karijere razotkrio neke od najzamršenijih tajni Kosmosa, uprkos tome što mu je sa 22 godine otkriven ALS, potpuno nepokretan, primoran da komunicira pomoću kompjutera.

Izvor: Agencije