Hayatou na čelu FIFA-e, Blatter privremeno suspendiran

Issa Hayatou, potpredsjednik s najdužim mandatom u Izvršnom odboru Svjetske nogometne federacije, bit će vršilac dužnosti svjetske kuće nogometa nakon što je ranije izrečena tromjesečna suspenzija Seppu Blatteru i drugim čelnicima FIFA-e.

Hayatou je predsjednik Afričke nogometne konfederacije.

Etička komisija FIFA-e u četvrtak je privremeno, na 90 dana, suspendirala predsjednika na odlasku Blattera, potpredsjednika i glavnog kandidata za njegovog nasljednika Michela Platinija te glavnog sekretara Jeromea Valckea, kojem već teče otkazni rok u krovnoj svjetskoj nogometnog organizaciji.

Prvi čovjek Nogometnog saveza Španije Angel Maria Vilar Llona privremeno će voditi Evropsku nogometnu federaciju umjesto Platinija.

Blatterova, Platinijeva i Valckeova suspenzija može se produžiti za još 45 dana, ali najtežu kaznu dobio je bivši potpredsjednik FIFA-e Chung Mong-joon, koji je kažnjen sa šest godina zabrane rada u nogometu i 100.000 švicarskih franaka.

FIFA je saopćila kako se Blatteru zabranjuje da predstavlja FIFA-u u javnosti na bilo koji način za vrijeme trajanja suspenzije.

Istraga protiv Blattera

“Ove odluke temelje se na istragama koje je provela istražna komora Etičke komisije”, objavila je FIFA.

Švicarsko državno tužilaštvo prošlog mjeseca otvorilo je istragu protiv Blattera zbog štetnog ugovora o televizijskim pravima za svjetska prvenstva za Karibe, a sumnjiva je i isplata dva miliona švicarskih franaka Michelu Platiniju iz 2011. godine.

Chung je kažnjen zbog kršenja odredaba Statuta FIFA-e tokom izbora domaćina SP-a 2018. i 2022. godine, koji su dodijeljeni Rusiji, odnosno Kataru.

Blatterov advokat Richard Cullen optužio je u četvrtak FIFA-u da nije poštovala proceduru prilikom odluke o suspenziji.

On je rekao da je Blatter “razočaran, jer Etički komitet nije poštovao etički i disciplinski kodeks, odnosno njegovo pravo da bude saslušan”.

Cullen je naglasio da je Etički komitet FIFA-e donio odluku o suspenziji na osnovu “nesporazuma”, dodavši da švicarsko tužilaštvo nije optužilo Blattera za krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije