HAZUD ponovo želi da postavi ploču Juri Francetiću

Jure Francetić bio je jedan od istaknutijih članova ustaškog pokreta i zapovjednik formacije 'Crna legija' (Arhiva)

Predstavnici udruženja HAZUD pokušat će danas da postave spomen obilježje ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću u Otočcu, izjavio je glasnogovornik udruženja Ivan Biondić.

On je to potvrdio za Novi list i kazao da je policija prije mjesec dana tom udruženju oduzela dvije ploče posvećene Francetiću, originalnu i “razblaženu”, ali da neće odustati, prenosi Index.hr.

“Vjerujem da bismo ovaj put mogli da uspijemo. Mi igramo bijelim figurama i stoga smo u prednosti u odnosu na naše, uslovno rečeno, protivnike koji imaju crne figure, ali svejedno im ne želim otkriti šta tačno namjeravamo da napravimo. Imamo mi i treću, četvrtu verziju ploče”, rekao je Biondić, prenosi Tanjug.

Hrvatska vlada osudila okupljanje ustaša

Prema njegovim riječima, misu će predvoditi don Anđelko Kaćunko.

Udruženje Hrvatska akademija nauke i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) pokušala je 1. jula da upriliči postavljanje spomen-ploče Juri Francetiću u Otočcu, a na ceremoniju su bili pozvani hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.

Hrvatska vlada je osudila okupljanje ustaša i poslala policiju, koja je pretresla i automobile pred kućom i zaplijenila dvije ploče.

Jure Francetić bio je jedan od istaknutijih članova ustaškog pokreta i zapovjednik formacije “Crna legija”, koja se smatra odgovornom za progone i ubijanja velikog broja Srba i Jevreja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije