HDZ Hrvatske: Darko Horvat umjesto Martine Dalić

Andrej Plenković
Mnogi smatraju da Plenković pokušava od HDZ-a napraviti pravu demokršćansku stranku, no njegovu politiku desnica smatra izdajom HDZ-a i sebe (EPA)

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković potvrdio je, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća stranke, da će umjesto Martine Dalić za ministra gospodarstva predložiti Darka Horvata, a za potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića.

“Preda mnom je jako puno izazova. Trebat će mi jedno kratko vrijeme da se upoznam sa situacijom, a onda ću, zajedno s premijerom, predložiti prve korake” izjavio je Horvat.

On je u Vladi premijera Tihomira Oreškovića, kad je čelni čovjek HDZ-a bio Tomislav Karamarko, obnašao dužnost ministra poduzetništva i obrta, prenosi Hina.

Bivša potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Hrvatske, Martina Dalić podnijela je prije tjedan dana ostavku zbog afere “Hotmail”.

Dalić je pojasnila da odlazi jer ne želi biti uteg Vladi i HDZ-u. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je prethodno kako očekuje da će se do petka znati tko će biti novi ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade, budući da predloženi dvojac treba dobiti potvrdu i u Saboru, te je istaknuo da je HDZ na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem stabilan.

Jandroković: Plenkovićeva pozicija nije uzdrmana

“Očekujem da ćemo u petak s minimalno 77 glasova potvrditi novoga ministra gospodarstva. Očekujem jedan dobar radni tjedan koji će završiti Općim saborom u HDZ-u”, kazao je Jandroković ulazeći u zgradu Vlade na Markovom trgu.

Zatražen za komentar izjave predsjednika Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinka Kosora da će podržati većinu samo dok je Andrej Plenković predsjednik HDZ-a i vlade, Jandroković je rekao kako će se sve vidjeti na Općem saboru HDZ-a.

“Sve ćete vidjeti na Općem saboru HDZ-a koji će demonstrirati snagu stranke i snažnu potporu premijeru. Onda će vam sve biti jasno”, rekao je. 

Dodao je i da pozicija Andreja Plenkovića zbog cijele afere nije uzdrmana.

“Ovaj tjedan pokazat će sve i završiti na zadovoljstvo HDZ-a i svih onih koji smatraju da HDZ treba nastaviti voditi Hrvatsku”, zaključio je.

Afera ‘Hotmail’

Portal Index objavio je ranije elektronsku prepisku Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima, u vezi s pripremom posebnog zakona o Agrokoru, kojim je država praktično preuzela rukovođenje tim koncernom od osnivača Ivice Todorića.

Iz prepiske je vidljivo kako je dogovaran “lex Agrokor” i kako su ljudi koji su ga pisali, a koji nisu imali nikakve formalne ovlasti to raditi, na kraju novčano profitirali na poslovima oko Agrokora.

Iz objavljenih e-mailova vidljivo je da je “lex Agrokor” Vlada Hrvatske dobila od “grupe Borg” na dan kad je i usvojen.

Iz posljednjih objavljenih e-mailova koje je objavio Index, slijedi da se Plenković sastao najmanje tri puta s tzv. grupom Borg, kako je nazvana skupina u prepisci, iz čijeg je hodograma aktivnosti, navodno, vidljivo da su premijeru prezentirali prijedlog da savjetnici rade besplatno za Vladu, a da se naplaćuju preko Agrokora.

Prema posljednjim mailovima, koje je u četvrtak objavio Index, vidljivo je i da je premijer Plenković bio upoznat s aktivnostima “grupe Borg”.

Izvor: Al Jazeera i agencije