HDZ: Imamo većinu za smjenu Petrova

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u petak da su izbori najpoštenije rješenje za trenutnu krizu vlade, ali prije toga, rekao je, hrvatska javnost mora znati pravu istinu o situaciji koja je do nje dovela.

“Izbori su najpošteniji prema svim građanima Republike Hrvatske. Ako će građani nagraditi HDZ i Andreja Plenkovića radi toga što je srušio vladu, što je izazvao političku krizu i nestabilnost, radi toga što je htio – po svim tim potezima jedino logično – zaštititi sve ono što se danas otkriva ili bi se otkrilo u Agrokoru, ja ću poštivati volju građana. Ali, smatram da se građani po tom pitanju trebaju očitovati na izborima”, rekao je Petrov gostujući u Dnevniku Nove TV.

Rekao je kako je pitanje svoje ostavke na dnevni red Sabora spreman uvrstiti onda kada za to zaprimi zahtjev te dodao da javnost mora saznati “tko je i što radio i zbog čega je kriv za pad vlade”. Upravo će zato, najavio je, na raspravu najprije staviti zahtjev za opozivom ministra financija Zdravka Marića.

Plenković: Izbori mogu biti sutra

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u Briselu kako vlada te države funkcionira sasvim normalno nakon smjene Mostovih ministara i prijedloga za smjenu predsjednika Sabora te da “izbori mogu biti sutra”.

“Ima puno zastupnika u Saboru. I puno stranaka koje su odgovorne. Hrvatska ima puno problema. I Evropa, ako hoćete. Puno njih je na dnevnom redu. Moja zadaća je što prije nastaviti s radom. Činjenica je da sam imenovao državne tajnike s ovlastima da naprave primopredaju u ministarstvima. Vlada funkcionira sasvim normalno. Što se mene tiče, izbori mogu biti sutra. Ja sam vrlo uvjeren u odličan rezultat na potencijalnim izborima i da ćemo sada pobijediti na lokalnim izborima. Ovo je jedna situacija koja se dogodila. Nije došla mojom voljom, mojom inicijativom. Ono što je bitno je poruka stabilnosti”, kazao je Plenković.

Glavni tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković večeras je izjavio kako je važno da Božo Petrov, s obzirom da je izgubio legitimitet, napusti dužnost predsjednika Sabora, da se osiguraju uvjeti za novog predsjednika Sabora, a nakon toga da se uđe u raspravu o budućim ministrima i novoj parlamentarnoj većini.

Dodao je da nije realno očekivati da to bude već slijedeći tjedan. 

Klub zastupnika HDZ-a i zastupnici drugih saborskih klubova poslali su u petak poslijepodne u saborsku proceduru prijedlog o razrješenju predsjednika Sabora Bože Petrova.

Budući da prijedlog podnosi apsolutna većina zastupnika u Hrvatskom saboru, odnosno 79 zastupnika, traže da se taj prijedlog u skladu sa saborskim poslovnikom, odmah uvrsti u dnevni red sjednice Sabora kako bi se o njemu odmah mogla povesti rasprava.

Prijedlog za razrješenje Petrova su osim zastupnika HDZ-a i nacionalnih manjina, potpisali i zastupnici Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg i Goran Dodig, Josip Salapić iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, Hrvoje Zekanović iz HRAST-a i Darinko Kosor iz HSLS-a.

Potpis su dali i Kažimir Varda, Darinko Dumbović te nezavisni zastupnik Željko Lacković.

Potpora IDS-a i HNS-a

Potporu smjeni Petrova dala su i sva trojica zastupnika Istarskog demokratskog sabora – Boris Miletić, Giovanni Sponza i Tulio Demetlika te petero zastupnika Hrvatske narodne stranke – Ivan Vrdoljak, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić Bernarda Toploko i Milorad Batinić.

Jandroković je rekao kako imaju 79 potpisa da se izglasa nepovjerenje Petrovu.

“Smatramo da su se stekli uvjeti da Petrov više ne bude predsjednik Sabora, jer on više nema potporu natpolovične većine Sabora”, izjavio je Jandroković u Saboru.

“To bi trebala biti prva točka dnevnog reda. Zahtjev smo predali”, poručio je Jandroković, komentirajući Petrovljevu najavu da će na dnevni red prvo uvrstiti raspravu o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću, a tek potom onu o svom opozivu.

“Točka o ministru Mariću mora i bit će raspravljena u zadanom roku, sve će to doći na red. Ne želimo izbjeći tu raspravu. Petrov bi trebao uvažiti da nema više potporu, a mi želimo raščistiti tu podvalu da postoji neka veza između nas i Agrokora. Očekujemo od Petrova da se ponaša u skladu s demokratskim standardima”, rekao je.

Jandroković nije želio otkriti ima li HDZ dovoljno ruku u Saboru za novu parlamentarnu većinu.

Petrov: Most više nije dio Vlade

Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov izjavio je ranije da će potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić i ostali ministri iz njegove stranke danas podnijeti ostavke.

“Mi više nismo dio ove vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja kao ni prošle godine kada je HDZ rušio svoju vladu nego pokazujemo da nam je stalo do hrvatskog Ustava. Pa kad se već predsjednik Vlade ne drži niti Ustava niti demokratskih vrijednosti niti parlamentarne demokracije, mi ovim potezom sprječavamo ustavnu krizu koju je proizveo Andrej Plenković i pokazujemo odgovornost prema hrvatskim građanima”, rekao je Petrov novinarima u Saboru.

Premijer Andrej Plenković, rekao je Petrov, smjenjivanjem ministara srušio je Vladu i rekao da ima novu saborsku većinu. “Ja pozivam Andreja Plenkovića da dokaže da to nije laž. Inače će biti kriv za političku krizu, za nestabilnost u državi i za nove izbore”, rekao je.

Protiv kriminala u Agrokoru

Most će se, kaže, uvijek boriti protiv kriminala koji se odvija u Agrokoru, a koji, tvrdi, ovim potezom štite i Andrej Plenković i Zdravko Marić.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Sabora, uzvratio je da će u trenutku kada dođu potpisi zahtjev za tu točku uvrstiti u dnevni red.

“Nećemo se igrati kao što se HDZ pokušavao igrati prošle godine kada je pokušavao izbjeći točku s opozivom g. (Tomislava) Karamarka. Ići će po dnevnom redu i prvo što će se raspraviti raspravit će se točka o opozivu ministra financija. Time će se dokazati što je i tko je srušio ovu vladu i što je afera Agrokor”, naglasio je.

Točku o vlastitoj smjeni raspravit će, kaže, odmah idući dan “ukoliko ta točka uopće dođe”.

“HDZ može očekivati što god hoće, ja neću dopustiti igre. Mi nećemo ništa drugo raditi osim držati se pravila i redoslijeda. Dakle, ako je prvo došla točka s opozivom ministra financija, onda će se ta točka prva i održati, a odmah nakon toga, ako dođu potpisi za opoziv mene kao predsjednika Sabora, vrlo rado ćemo udovoljiti tom zahtjevu i odmah sljedeći dan će biti i ta točka na dnevnom redu”, pojasnio je.

Smjene Mostovih ministara

Poručio je i da Most ne čuva svoje pozicije, no žele raspraviti i pokazati tko je i zbog čega srušio vladu i na koji se način odvila afera u Agrokoru.

Vlada je u petak smijenila potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića na njegov zahtjev te sve Mostove državne tajnike.

Razriješeni ministar unutarnjih poslova Hrvatske iz Mosta, Vlaho Orepić, ranije danas je, zbog odluke premijera o smjeni trojice ministara, pozvao narod da reagira jer se događa, kako je naveo, svojevrsna uzurpacija vlasti.

“Republika Hrvatska nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi i da narod više nego ikad treba odmah promptno reagirati jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti”, rekao je Orepić.

Na njegovu izjavu, u Saboru je oštro reagirao vladajući HDZ.

“Ne poštujući odluku premijera, tvrdi kako se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi i narod treba promptno reagirati. To je udar na ustavni poredak Republike Hrvatske, pozivati narod na ulicu za rješavanje problema u funkcioniranju Vlade. Za to u Hrvatskoj postoje institucije”, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.  

Orepić je naknadno pojasnio svoju izjavu, rekavši kako nije pozvao narod na ulice nego na reakciju, odnosno da na izborima jasno kaže sve o, kako je rekao, štićenju upletenih u aferu Agrokor. 

Kriza je izbila jer je opozicija ranije tražila glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, koji je prije te funkcije bio jedan od direktora u Agrokoru.

Vlada je zahtjev odbila, ali su Mostovi ministri Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Vlaho Orepić, glasali protiv. Nakon toga Plenković je naložio njihovu smjenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije