HDZ podržao ratifikaciju Istanbulske konvencije

Andrej Plenković
Mediji javljaju da bi ova sedmica mogla biti prelomna za Vladu premijera Andreja Plenkovića (EPA)

Hrvatska demokratska zajednica, nakon gotovo četiri sata rasprave, izglasala je prijedlog da Vlada Hrvatske nastavi s ratifikacijom Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama, ali ne jednoglasno.

Od 25 članova Predsjedništva HDZ-a njih 19 bilo je za, a šestero protiv, javlja Al Jazeerina reporterka Marina Barukčić Stričević.

Istanbulska konvencija naći će se na sjednici Vlade Hrvatske već u četvrtak, a tada će biti poznat i tekst interpretativne izjave koju će priložiti konvenciji.

Predsjednik stranke, ujedno i hrvatski premijer, Andrej Plenković kaže da će i većina HDZ-ovih zastupnika biti za Konvenciju, no, da bi ona bila ratificirana, dodaje, neće biti važna oporba jer je dovoljna obična većina i 39 glasova zastupnika.

Plenković: ‘Svi imaju pravo na mišljenje’

Na pitanja brinu li ga prosvjedi i činjenica da je Katolička Crkva stala iza prosvjeda, Plenković odgovara kako svi imaju pravo na svoje mišljenje.

“U demokratskom društvu svi mogu izraziti svoj stav, a mi kao Vlada predlažemo dokument koji je na snazi u 17 članica Europske unije. Nisam vidio niti jedan akt, bilo HDZ-ov ili neke institucije u Republici Hrvatskoj, koji bi mu se protivio”, rekao je Plenković.

U srijedu, dodao je Plenković, bit će održana sjednica užeg kabineta Vlade te će imati razgovore s koalicijskim partnerima. Nakon toga će Konvencija ići u Hrvatski sabor.

Kako se doznaje, protiv su bili zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić, međunarodni tajnik Miro Kovač, politički tajnik Davor Ivo Stier, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić te članovi Predsjedništva Darko Milinović i Anton Kliman.

Izvor: Al Jazeera i agencije