HE na Limu: Između progresa i korupcije

Ministarstvo energetike Srbije izdalo je u posljednje četiri godine energetske dozvole za desetak malih i dvije velike hidroelektrane (HE) na rijeci Lim, u blizini granice s Crnom Gorom.

Od tada traju protesti nevladinih organizacija (NVO), koje se protive izgradnji hidroenergetskih objekata i smatraju ih opasnošću za životnu sredinu u dolini.

Optužuju REV, kompaniju koja bi trebala graditi HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2, kao i bivše ministre u vladi Srbije za korupciju, dok oni tvrde da će višemilionske investicije oživjeti ove krajeve.

Galamom i sukobom je prije tri mjeseca u Prijepolju okončana javna rasprava o utjecaju izgradnje dvije velike HE na životnu sredinu u kanjonu Lima, izvještava reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

Kako tvrdi Esad Kurbegović, njega i druge koji se protive ovim projektima pretuklo je obezbjeđenje kompanije REW, koja ih nastoji realizirati u okolini obližnjeg Brodareva.

“Nas aktiviste su brutalno pretukli… obezbjeđenje kompanije koje su oni angažirali”, kazao je on.

Za 500 eura

Ovaj slučaj je na sudu.

U REV-u, firmi koja je 2009. godine dobila energetsku dozvolu za izgradnju HE Brodarevo 1 i Brodarevo 2, tvrde da su kćerka jedne kanadske kompanije i da će lokalno stanovništvo imati veliku korist.

Odbijaju optužbe za prebijanje nevladnih aktivista i kažu da nemaju obezbjeđenje.

REV je, kako tvrde protivnici brana, registriran kao off shore kompanija na Djevičanskim otocima sa 500 eura osnivačkog kapitala, da bi ubrzo, bez tendera, dobili energetske i druge dozvole za izgradnju HE na Limu.

To  su im, kako napominju, omogućili visoki funkcioneri u Vladi Srbije.

“‘Ajde da zaboravimo 500 eura vrijednost projekta… ‘Ajde da razmislimo da je 140 miliona eura ovaj projekat”, kaže Milorad Mitrović.

Ne odustaju

Najava o velikim investicijama kojim bi ova brza planinska rijeka bila pretvorena u akumulaciona jezera za aktiviste NVO-a u dolini Lima je neprihvatljiva i poručuju kako će visoke brane donijeti korist samo investitorima. Vlasti u Beogradu, kako kažu, ne žele čuti njihov glas.

Ipak, ima i onih koji podržavaju ovaj projekat, a među njima je Ljubiša Vuković iz Koordinacionog odbor za podršku gradnji HE na Limu.

Obje strane u ovom sporu najavljuju da neće odustati. RWE će, kada dobije sve potrebne dozvole, početi graditi već na proljeće, a ekološki aktivisti će dokazati kriminalnu spregu kompanije i pojedinih funkcionera u Vladi Srbije te spriječiti izgradnju brana.

Ukoliko HE budu izgrađene, proizvedena električna energija izvozit će se u Italiju, u kojoj je, kao i u ostatku Evropske unije (EU), struja visoko deficitarna roba.

Izvor: Al Jazeera