Oglasi

Headley osuđen na 35 godina zatvora

Headley je osuđen zbog uloge u planiranju napada u Mumbaiju u kojem je poginulo više od 160 ljudi.
Headley je prvobitno negirao optužbe, ali je potom promijenio iskaz kako bi izbjegao smrtnu kaznu ili izručenje u Indiju, Pakistan ili DanskuAP

Amerikanac pakistanskog porijekla David Coleman Headley osuđen je na 35 godina zatvora zbog uloge u planiranju smrtonosnih napada u Mumbaiju 2008. godine, prenosi Srna.

Headley (52) je osuđen na osnovu 12 tačaka optužnice, uključujući pomaganje militantima pakistanske grupe Lashkar-e-Taiba, koji su izveli napade.

Headley je priznao krivicu pred Sudom u Chicagu 2010. godine i sarađivao sa Tužilaštvom kako bi izbjegao smrtnu kaznu i izručenje Indiji.

Više od 160 ljudi ubijeno je u napadima u Mumbaiju 2008. godine, podsjeća BBC.

Sudija okružnog suda Harry Leinenweber rekao je da odluka o presudi nije bila laka. "Nimalo ne vjerujem Headleyju kada kaže da je sada druga osoba i da vjeruje u američki način života", rekao je Leinenweber.

Promjena imena

Headley je rođen kao Daood Gilani, od oca Pakistanca i majke Amerikanke, ali je 2006. godine promijenio ime u David Coleman Headley, kako bi se u Indiji predstavio kao Amerikanac, koji nije ni musliman ni Pakistanac, rekli su tužioci.

On je prvobitno negirao optužbe, ali je potom promijenio iskaz kako bi izbjegao smrtnu kaznu ili izručenje u Indiju, Pakistan ili Dansku.

Headleyja su u oktobru uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) dok je pokušavao ući u avion za Philadelphiju. On je, navodno, Tužilaštvu rekao da je radio za Lashkar-e-Taibu od 2002. godine.

Prvobitno je optužen za planiranje napada na danski dnevnik Jyllands Posten, koji je izazvao nezadovoljstvo među muslimanima objavljivanjem karikatura poslanika Muhameda.

Jedini preživjeli učesnik terorističkih napada u Mumbaiju 2008. godine Mohammed Ajmal Kasab pogubljen je početkom novembra u zatvoru u Indiji.

Početkom januara, biznismen iz Chicaga Tahawwur Rana osuđen je na 14 godina zatvora zbog svoje uloge u napadima 2008. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.