Hebron: Najmanje 10 povrijeđenih u sukobima

Izvori Al Jazeere navode kako je najmanje 10 osoba ranjeno bojevom ili manevarskom municijom (EPA)

Izraelske snage sukobile su se s palestinskim demonstrantima na teritoriji okupirane Zapadne obale, u vrijeme kada su tenzije na jako visokom nivou zbog zahtjeva desničarskih Jevreja da se mole unutar najsvetijeg kompleksa u Jerusalemu.

Mladi Palestinci su bacali kamenje na izraelsku policiju u Hebronu u petak, u vrijeme napetosti zbog straha da će Izrael promijeniti status quo u jerusalemskom Haram al-Sharifu tako što će dozvoliti jevrejske molitve tamo.

Najmanje pet palestinskih demonstranata ranjeno je kada su snage sigurnosti pucale na njih municijom za razbijanje protesta u južnom dijelu Hebrona, Abu Isneenehu.

Sukobi su se desili i u Ramallahu, Qalandiyi, Kadomu, Oferu, Jalazonu, Silwadu, AlRamu i Nabi Salehatu.

Hiljade na džumi u Al-Aqsi

Izvori Al Jazeere navode kako je najmanje 10 osoba ranjeno bojevom ili manevarskom municijom, dok su deseci Palestinaca bili pod utjecajem suzavca.

Izraelska policija i ovog petka je dozvolila mladim muslimanskim vjernicima da se mole u džamiji al-Aqsa, a prije je bila ograničila da samo oni stariji od 60 godina mogu ići na molitvu.

Izrael je smanjio ograničenja na ovoj lokaciji sedmicu nakon što je američki državni sekretar John Kerry objavio dogovor o koracima smanjenja tenzija nakon razgovora u susjednom Jordanu, koji ima skrbnička prava nad kompleksom.

Muslimanski zvaničnici su naveli kako je na džumi, molitvi petkom, bilo blizu 45.000 osoba te da je sve prošlo bez većih incidenata.

“Na toj lokaciji je veoma mirno i prisutno je mnogo medija”, kazao je Al Jazeerin novinar Imtiaz Tyab, koji se javio iz okupiranog Istočnog Jerusalema.

Izvor: Al Jazeera i agencije