Hebron: Pronađena tijela tri nestala mladića

Pripadnici izraelske armije kazali su za Al Jazeeru kako su pronašli tijela tri nestala mladića nedaleko od Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Novinarka Al Jazeere Jane Ferguson, koja se u ponedjeljak javila iz Ramallaha, izvještava kako su ovo veoma rani navodi te kako je u Hebronu vidljivo jako vojno prisustvo.

Više od 400 Palestinaca uhapšeno je od 12. juna kada su nestala tri mlada naseljenika na Zapadnoj obali.

Vlada Izraela održava hitno zasjedanje u Knessetu.

Akcije izraelske vojske

Izraelski državni mediji potvrdili su kako je riječ o tijelima Eyala Yifracha (19), Gilada Shaara (16) i Naftalija Frenkela (16), koji ima dvojno državljanstvo Izraela i SAD-a.

Oni su nestali prije dvije sedmice dok su pješačili kući sa vjerskog seminara u Kfar Etzionu, nelegalnom naselju na Zapadnoj obali između Betlehema i Hebrona.

Vojska je potragu u početku fokusirala na to područje, blokiravši Hebron i poslavši vojsku da pretraži brda i sela u tom području te postavivši kontrolne tačke i betonske barijere.

No, fokus ofanzive se brzo proširio.

Izrael je optužio palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, da je kidnapirao mladiće.

Hamas nikada nije niti potvrdio niti negirao umiješanost.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u ponedjeljak navečer da će Hamas “platiti visoku cijenu za smrt trojice izraelskih tinejdžera”.

“Hamas je odgovoran i Hamas će platiti”, rekao je, dodavši da su tinejdžere “otele i hladnokrvno ubile divlje zvijeri“.

Netanyahu se sastao s članovima užeg sastava Vlade, zaduženog za sigurnost, kako bi razmotrili odgovor na ubistvo mladića.

Hamas odgovorio Netanyahuu

Svaka izraelska akcija kažnjavanja Hamasa za navodno ubistvo trojice tinejdžera “otvorit će vrata pakla,” upozorio je Hamas.

“Ako okupatori pokrenu eskalaciju ili rat, otvorit će vrata pakla na sebe”, izjavio je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri za AFP.

State Department je u ponedjeljak odbio potvrditi izvještaje da su tijela trojice tinejdžera pronađena te je pozvao Izrael i Palestince na suzdržanost i daljnju sigurnosnu saradnju.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da je u posljednjih nekoliko sedmica Washington u stalnom kontaktu s predstavnicima obiju strana, da potiče izraelsku i palestinsku stranu “na nastavak sigurnosne saradnje” te da će “tako i nastaviti”.

Izvor: Al Jazeera