Heckler & Koch na američkom tržištu

Njemačka vlada je prije dvije godine zabranila izvoz oružja u regione gdje postoji rizik od oružanih sukoba (EPA)

Njemački proizvođač oružja Heckler & Koch, najavio je ulazak na američko tržište.

Iz kompanije se nadaju da će ovim potezom nadoknaditi gubitak  uzrokovan zabranom izvoza na tržišta Bliskog istoka.

Njemačka vlada je prije dvije godine zabranila izvoz oružja u regione gdje postoji rizik od oružanih sukoba.

Na tu listu uvrštena je i Saudijska Arabija, jedno od najjačih tržišta njemačke kompanije.

Tako je ova kompanije ostala bez 50 miliona eura u prvih devet mjeseci 2014. godine, kada su ukupni prihodi smanjeni na 102 miliona, naspram 153 miliona eura u istom periodu 2013.

Preciznost oružja

Dodatni udarac za Heckler & Koch dolazi  nakon što je njemačka ministrica  odbrane objavila kako vojska te zemlje više neće koristiti Hecklerove jurišne puške G36, nakon što je utvrđeno da ovo oružje ima probleme sa preciznošću u različitim vremenskim uslovima.

“Prvo moramo definisati  šta očekujemo od puške. To nije samo pitanje preciznosti pri visokim ili niskim temperaturama, već izdržljivosti i na ostale elemente poput prašine. Jednom kada riješimo to pitanje, onda moramo da se bavimo prioritetima, odnosno, kojim službama je najprije potrebna zamjena”, kazala je njemačka ministrica odbrane, Ursula von der Leyen.

Radnici ove firme, koja je stacionirana u gradu Oberndorfu, su pozvali njemačku ministricu da dođe u ovaj grad i pred njima kaže šta joj smeta i iskaže svoj stav.

Oni su kazali da je njemačko Ministarstvo odbrane već sredinom 2014. tražilo obustavljanje isporuke G36 jurišne puške.

U jednom saopćenju za javnost koje je, prema medijima, „nediplomatski sročeno“ firma saopćava kako je šokirana postupcima Ministarstva i prebacuje im ciljanu kampanju, što je jedan glasnogovornik ministrice odbacio.

Izvor: Agencije