Hemijski napad ISIL-a na sirijske pobunjenike

Sirijski pobunjenici uz podršku turske vojske nastoje istjerati pripadnike ISIL-a iz pograničnog područja s Turskom na sjeveru Sirije (Arhiva)

U hemijskom napadu Islamske države Irak i Levant na sjeveru Sirije ranjena su 22 pobunjenika, izvijestila je danas turska vojska.

“Pošto je ISIL lansirao raketu, 22 članova opozicije ranjeno je u hemijskom napadu”, navodi se u saopćenju glavnog štaba turske vojske, a prenosi Anadolija, dodajući da se napad desio u području oko sela Khaliliye.

Ranjene pobunjenike u Tursku su prevezle ekipe tamošnje Vladine agencije za vanredna stanja. Tamo su primljeni u bolnicu u pograničnom gradu Kilisu, prenose turski mediji.

Turski spasioci odjeveni u posebne kombinezone i sa zaštitnim gasnim maskama unijeli su povrijeđene u bolnicu.

Zauzeto područje Jarablusi Al-Rai

Sirijski pobunjenici uz podršku turske vojske nastoje istjerati pripadnike ISIL-a iz pograničnog područja s Turskom na sjeveru Sirije.

Dosad su ponovno zauzeli područje Jarablusi Al-Rai, a sada napreduju prema Al-Babu.

Sirijska vojska preuzela je u subotu kontrolu nad najvećom pobunjeničkom četvrti Halepa, prenijeli su službeni mediji.

Državna televizija javila je da su režimske snage “preuzele potpunu kontrolu nad sektorom Masaken Hanano” u Halepu, dok je agencija Sana prenijela da je u toku operacija uklanjanja mina koje su postavili pobunjenici.

Po direktoru Sirijskog opservatorija za ljudska prava Ramiju Abdelu Rahmanu sirijske snage sada kontroliraju 80 posto te četvrti.

Izvor: Agencije