Hennessey: Ukloniti crkvu nad Potočarima

Hennessey: Upravo je sada pravi trenutak za Srpsku pravoslavnu crkvu da demonstrira svoj kapacitet za suosjećanje, te da ukloni crkvu s Budaka

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska sebi definitivno ne čine uslugu ohrabrivanjem nastavka gradnje crkve na Budaku kod Srebrenice, izjavila je u četvrtak za agenciju Fena šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

U februaru 2013. godine, Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope zatražio je mišljenje eksperata o usklađenosti odluke Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, a u vezi s gradnjom crkve na Budaku.

Ekspert koji će dati mišljenje je član Grupe nezavisnih eksperata za Rumuniju, a njegovo mišljenje će biti razmatrano na sastanku Biroa Kongresa 30. aprila.

Upitana za komentar u vezi s nastavkom gradnje crkve na Budaku, Hennessey je izjavila da vlasti RS-a sebi definitivno ne čine uslugu ohrabrivanjem nastavka gradnje crkve na Budaku.

„Odluka nadležnog entitetskog Ministarstva, kojom je legalizirana prethodno obustavljena gradnja crkve, uz poništavanje odluke Općine Srebrenica, dok je, na primjer, odluku Općine Višegrad u vezi s tekstom na spomeniku unutar groblja resorno Ministarstvo podržalo, ne ostavlja utisak nepristrasnog odlučivanja“, ocijenila je.

Posjeta Brammertza

Nedavna posjeta glavnog tužioca Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Sergea Brammertza podsjetila je da ne postoji kolektivna krivica za ratne zločine.

„Međutim, svakako postoji kolektivna odgovornost da se prebrode podjele, te da se izgradi zdravo društvo u kojem se etničko čišćenje, masovna silovanja, koncentracioni logori i genocid nikada više i nikome neće dogoditi“, kazala je Hennessey.

Upozorava da odgovornost za ovo imaju svi građani i zajednice u BiH, uključujući i međunarodnu zajednicu.

„Suosjećanje s patnjama drugih jedna je od ključnih i zajedničkih vrijednosti svih religija. Upravo je sada pravi trenutak za Srpsku pravoslavnu crkvu da demonstrira svoj kapacitet za suosjećanje, te da ukloni crkvu s Budaka, prepoznajući na taj način da je objekt koji se gradi na baš toj lokaciji izvor bola, straha i ogorčenosti za sve one koji su sahranili svoje najmilije u Potočarima, ili će to tek učiniti, ali i za sve one koji se sjećaju i odaju počast žrtvama genocida“, istakla je Hennessey.

Izvor: Agencije