HEP planira investirati 3,5 milijardi eura

Hrvatska elektroprivreda će do 2016. godine smanjiti broj zaposlenih za oko 3.000 te postići uštedu od oko 300 miliona eura.

Hrvatska, HEP, Investicije, Energenti, Otkazi, HE, TE
Partneri u ulaganjima u HE mogli bi biti domaći penzioni fondovi ili sami građani [Pixsell]

Hrvatska elektroprivreda (HEP) do 2016. godine planira u izgradnju novih i revitalizaciju postojećih objekata uložiti više od 3,5 milijardi eura, smanjiti broj zaposlenih za oko 3.000, a kroz provedbu plana restrukturiranja postići uštedu u poslovanju od oko 300 miliona eura, izjavio je predsjednik Uprave Zlatko Koračević.

On je kazao da se, nakon poskupljenja u maju ove godine, za sada ne očekuje daljnje povećanje cijene električne energije, ali i da je ona rezultat troškova energenata, pa će o njihovom kretanju i ovisiti.

Prema programu, HEP do 2016. godine u revitalizaciju postojećih objekata planira uložiti oko 280 miliona eura, a vrijednost nove izgradnje (TE Plomin C, HE Omb-la, HE Kosinj-Sinj...) procjenjuje se na više od 3,3 milijarde eura.

Ta bi ulaganja HEP finansirao sa oko 1,6 milijardi eura vlastitih sredstava, još oko 1,2 milijarde eura iznosi potencijal kreditnog zaduženja, a preostali dio investicija finansirao bi se iz buduće dobiti, te kroz zajednička ulaganja s partnerima.

Provođenje plana restrukturiranja, koji je sadržan i u programu rada Uprave, u konačnici bi trebo rezultirati energetskom nezavisnošću Hrvatske u 2017. godini, kada bi Hrvatska, od jedne od najvećih uvoznica, postala izvoznica energije.

Domaći partneri

Koračević je istaknuo da bi u termoelektrane (TE) mogli ulagati i strani partneri, no oni bi iz ulaganja u hidroelektrane (HE) bili isključeni, s obzirom da se radi o projektima koji se koriste nacionalnim prirodnim resursima.

Stoga bi partneri u ulaganjima u HE mogli biti domaći penzioni fondovi ili sami građani.

Ukupne uštede predviđene planom restrukturiranja procjenjuju se na oko 290 miliona eura do 2016. godine, a samo trošak radne snage za gotovo 100 miliona eura, uslijed smanjenja broja zaposlenih.

Broj zaposlenih u HEP-u ove bi godine trebao biti manji za oko 350, a najveći odljev očekuje se 2013 godine., kada bi iz firme trebalo otići oko 1.500 radnika.

U 2015. godini planiran je odlazak oko 650, a u 2016. godine još oko 500 zaposlenika HEP-a.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.