Herbicid na poljima kokaina šteti zdravlju

Jedna od ključnih strategija američkog rata protiv narkotika pod znakom je pitanja.

Nacionalna agencija za narkotike treba odlučiti da li će biti zabranjen kontroverzni herbicid kojim se desetljećima uništavaju ilegalna polja kokaina.

Farmeri se godinama žale na negativni utjecaj koji taj herbicid ima po njihove usjeve.

Još od 1990. otrovne kemikalije prskaju se po poljima kokaina diljem Kolumbije.

Glifosatni herbicid najvažniji je dio operacije koju financira SAD, a čiji je cilj umanjiti proizvodnju kokaina u toj zemlji.

Ali nakon 20 godina i milijardi potrošenih dolara, Kolumbija je, čini se, spremna odgovoriti.

Osip na koži, abortusi…

“Mi smo jedina zemlja na svijetu koja i dalje koristi dezinsekciju protiv ilegalnih usjeva. Nova istraživanja jasno pokazuju da to nosi rizik po zdravlje ljudi. Zbog toga od Nacionalne agencije za narkotike tražim da prestane sa dezinsekcijom”, rekao je Juan Manuel Santos, predsjednik Kolumbije.

Farmeri se već dugo žale da prskanje izaziva osip na koži, abortuse i druge bolesti, što su potvrdila i istraživanja.

“Pokazali smo da postoji snažna statistička veza između kampanje zaprašivanja i tih bolesti”, kaže Daniel Mejia iz savjetodavne komisije.

Onima koji u udaljenim područjima pokušavaju zaraditi za život, kemikalije ograničavaju mogućnosti.

“Kada se kokain zapraši, posiječete ga i on poslije četiri mjeseca ponovo naraste. Za razliku od toga, legalni usjevi budu uništeni zauvijek. Zaprašivanje je kontraproduktivno. Postoje drugi načini”, kaže Frez Jorge Giral, bivši uzgajivač kokaina.

U selu San Andreas u Putumaju farmeri su isprobali alternativu. Kao dio programa koji Vlada subvencionira, prešli su na paprike i kokos.

Njihovo selo imalo je potvrdu da nema kokaina, ali to nije bilo dovoljno.

“Sve je mrtvo. Tko će za to odgovarati”, pita Carlos.

Alternativne metode

Carlos Ortega je jedan od njih. Kaže, promjena je bila teška i skupa, ali se isplatila.  Tako je bilo bar do listopada, kada su njegova polja ponovo zaprašena.

“Stotine farmera poput Carlosa vidjeli su kako se njihovi legalni usjevi uništavaju neselektivnim zaprašivanjem iz zraka. Osjećaju da ih je Vlada iznevjerila”, izvještava reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

“Osjećamo se kao da su nam zabili nož u leđa. Zašto smo zadobili udarac poslije svih onih žrtvovanja? Kako onda nekoga možete kriviti ako se vrati uzgoju kokaina”, pita se Carlos.

Ako se zaprašivanje obustavi, Vlada  kaže da će se fokusirati na alternativne metode poput ručnog iskorjenjivanja i obećava da će povećati zabranu lanca trgovine kokainom.

U Putamaju, farmeri smatraju kako prestanak zaprašivanja mora biti prvi korak. Ali, ukoliko im Vlada ne omogući istinske uvjete za razvoj, mnogi će i dalje kokain smatrati najboljom opcijom.

Izvor: Al Jazeera