Hercegovina: Sistem zdravstva na izdisaju

Prošli su svi rokovi za dogovor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije o upravljanju Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona u Bosni i Hercegovini. Direktoru je istekao mandat, a izbor novog dvije stranke koje su zajedno u vlasti nisu riješile. Sredstva koja su predviđena za zdravstvo sada su blokirana.

Od ponedjeljka ne postoji osoba nadležna za potpisivanje naloga – ni onih za slanje pacijenata drugdje na liječenje, kao ni finansijskih, za plaćanje lijekova i samih zdravstvenih ustanova.

“Dolazimo lagano u situaciju da možemo postati i županija-slučaj. Nedopustivo je da se nešto ovakvo dogodi. I, naravno, tu će opet najviše ispaštati pacijenti, jer su oni ta najugroženija kategorija. I jako je neodgovorno od naših vlasti da se odnose ovako”, rekao je Vlado Ćorić, predstavnik projekta “Pravapacijenata.ba”.

Niz finansijskih problema

U Vladi HNK-a uvjeravaju, međutim, kako nema razloga za zabrinutost.

“Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi je pronašlo model, zajedno s uposlenicima ZZO-a, da nijedan pacijent neće biti uskraćen za onu nužnu potrebu, koja je u ovom trenutku najbitnija”, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK-a.

Već dugo traju sporenja oko toga čiji bi kadar trebao voditi zdravstvo, koje je u međuvremenu, pored političkih pritisaka, suočeno i s nizom finansijskih problema.

“Iz vladajućih stranaka, HDZ BiH i SDA tvrde kako funkcioniranje zdravstvenog sustava nije u pitanju. Konzultacije počinju za nekoliko dana, a one će uključiti ne samo ime čelnoga čovjeka Zavoda, nego i pitanje upravnih odbora zdravstvenih institucija. Tamo su sporni i nacionalni sastavi, kao i pitanje upravljanja zdravstva općenito”, javlja iz Mostara novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

U najvećoj opozicionoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, kažu kako je zdravstveni sistem ugrožen, što smatraju nedopustivim.

‘Crni scenarij’

“Postoji opasnost blokade realizacije finansijskog plana Zavoda. Konkretno, prebacivanja tranši zdravstvenim ustanovama i prestanka pružanja zdravstvene zaštite građanima. Očigledno je da bolnice neće imati sredstava za materijalne troškove. Nadam se da se taj crni scenarij neće ostvariti”, rekao je Aner Žuljevič iz SDP-a.

Ako do početka jula ne bude postignut dogovor, Zavod neće moći isplatiti sredstva ni apotekama, ni bolnicama. Tada bi mogle biti upitne i plate zdravstvenim radnicima.

Izvor: Al Jazeera