Hewlett-Packard ukida 29.000 radnih mjesta

U prva tri mjeseca ove godine otišlo je blizu 4.000 zaposlenih (EPA)

Američki kompjuterski gigant Hewlett-Packard (HP) je saopćio da će, u okviru programa restrukturiranja, ukinuti blizu 29.000 radnih mjesta, za 2.000 više u odnosu na prvobitnu procjenu.

U saopćenju najvećeg svjetskog proizvođača kompjutera se navodi da će otpuštanja uslijediti do kraja fiskalne 2014. godine, a da će dio zaposlenih otići u prijevremenu penziju, prenosi AFP.

Rezovi su dio nastojanja izvršne direktorice Meg Whitman, koja je prije godinu dana došla na čelo HP-a, da napravi zaokret u poslovanju te kompanije.

Očekuje se da će do kraja fiskalne 2014. godine biti ostvarena godišnja ušteda od tri do 3,5 milijarde dolara.

Ona je u augustu rekla da se smanjenje radne snage odvija brže od očekivanog, budući da je u prva tri mjeseca ove godine otišlo blizu 4.000 zaposlenih, dok bi do kraja novemembra taj broj trebao porasti na 11.500.

U saopćenju HP-a se navodi da je najnoviji potez dio “višegodišnje inicijative, osmišljene da se pojednostavi poslovni proces, unaprijede inovacije i isporuče bolji rezultati kupcima, zaposlenima i akcionarima”.

Očekuje se da će planiranim restrukturiranjem do kraja fiskalne 2014. godine biti ostvarena godišnja ušteda od tri do 3,5 milijarde dolara.

Izvor: Agencije